Oporavak naftnih tržišta: Cijene snažno rasle drugu sedmicu zaredom

Oporavak naftnih tržišta: Cijene snažno rasle drugu sedmicu zaredom

Nakon kolapsa koncem aprila već drugu sedmicu zaredom oporavljaju se svjetska naftna tržišta. Tržišta reaguju na ublažavanje restriktivnih mjera, koja

Nakon kolapsa koncem aprila već drugu sedmicu zaredom oporavljaju se svjetska naftna tržišta. Tržišta reaguju na ublažavanje restriktivnih mjera, koja bi mogla znatno pojačati potražnju, a novi OPEC ugovor utječe i na ponudu smanjujući količine koje planiraju proizvesti.

Kako piše Investing, na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla za više od 18 posto, na 30,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za oko 33 posto, na 24,74 dolara.

Cijene nafte mjesecima su bile u silaznoj putanji te su dosegle najniže nivoe u posljednja dva desetljeća. Uzrok tome je globalna ekonomska kriza koja je smanjila privredne aktivnosti, prodaju nafte, ali i prepunjeni terminali koji su uzrokovali da se barel američke WTI nafte za majske ugovore prodaje po negativnim cijenema, što je historijski raritet.

Porast cijena posljednje dvije sedmice uzrokovan je očekivanjem trgovaca da će ublažavanje restrikcija pojačati potražnju za naftom, ali i novi dogovor OPEC-a i drugih proizvođača utjecao je na ponudu.

“Tržište je i dalje prekomjerno snabdjeveno, ali rezovi OPEC-a i druga dobrovoljna smanjenja pomažu. Uskoro bi se mogle pojaviti i prve, stidljive naznake oporavka potražnje, s obzirom na postupno ublažavanje mjera blokade”, kaže Jason Gammel, analitičar Jefferiesa.

Na tržišta utječu i monetarne mjere koje vlade širom svijeta poduzimaju, upumpavajući stotine milijardi u vlastite ekonomije, štiteći likvidnost i jačajući potrošnju.

Energetika.ba