Pariz razmišlja o besplatnom javnom prijevozu zbog zagađenja

Pariz razmišlja o besplatnom javnom prijevozu zbog zagađenja

Gradonačelnica Pariza Ana Idalgo razmatra mogućnost uvođenja besplatnog javnog prijevoza, kako bi se smanjilo zagađenje zraka. Međutim, gradonačeln

Gradonačelnica Pariza Ana Idalgo razmatra mogućnost uvođenja besplatnog javnog prijevoza, kako bi se smanjilo zagađenje zraka.

Međutim, gradonačelnica se suočava s oštrim protivljenjem šefa regionalne saobraćajne uprave, koji tvrdi da će taj potez pogoditi porezne obaveznike.

Socijalista Idalgo najavila je ovaj plan u okviru studije izvodljivosti o besplatnom prijevozu na teritoriji grada.

Ona je listu “Eho” kazala da želi razmotriti ovo pitanje uoči lokalnih izbora 2020. godine.

– Svi veliki svjetski gradovi pokušavaju razviti čist saobraćaj i pojačaju kvalitet zraka smanjenjem broja automobila na putevima, što pretpostavlja da javni prijevoz bude atraktivniji. U cilju poboljšanja javnog saobraćaja, ne trebamo ga samo učiniti ekstenzivnijim, redovnijim i udobnijim, već i da promijenimo sistem naplate i cijene – kazala je ona.

Međutim, konzervativna političarka Valeri Pekres odbacila je prijedlog Idalgove, rekavši da, ako to putnici ne budu plaćali, morat će porezni obaveznici.

– Naš prioritet je modernizacija saobraćaja. Prihod od prodaje karata godišnje je tri milijarde eura. Nama je potreban taj novac. Nepošteno je da Parižani imaju besplatan javni prevoz, ali ne i ljudi koji žive u predgrađima – ističe ona.

Energetika.ba