Energetika.ba
CIGRE Pariz

Prestižno priznanje Maji Muftić - Dedović sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu

Autor: Energetika.ba
Prestižno priznanje Maji Muftić - Dedović sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu
Foto: Fena

Maja Muftić - Dedović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu jedna je od šest žena u svijetu kojoj je na svečanosti u Parizu uručeno prestižno priznanje "Žene u energiji".

Ona učestvuje u radu 50. zasjedanja Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) na kojem će biti prezentiran naučni referat o primjeni vještačke inteligencije u određivanju električnih polja na nadzemnim dalekovodima, čiji je koautor. Muftić - Dedović je predsjednica Foruma „Žena u energiji“ i vrlo aktivan član Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE (BHK CIGRE).

Osim spomenutog, na 50. Zasjedanju CIGRE stručnjaci iz Bosne i Hercegovine prezentirat će još četiri stručna referata koji se odnose na kibernetičku sigurnost kod punjenja električnih vozila, finansiranje izgradnje elektrana na bazi obnovljivih izvora energije, planiranje i
izgradnja hibridnih elektroenergetskih sistema i pouzdanost snabdijevanja potrošača, rečeno je Feni u BHK CIGRE.

Na zasjedanju je za novog predsjednika CIGRE Pariz izabran Konstatin Papailou iz Grčke,0 a u Administrativno vijeće (tijelo koje rukovodi radom ove svjetske organizacije) izabran je Zijad Bajramović, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Na tom globalnom elektroenergetskom događaju u Parizu prisustvuje oko 10.000 stručnjaka za elektroenergetiku iz 100 zemalja svijeta.