Plastični otpad je svuda oko nas, a dobojsko preduzeće prisiljeno da ga uvozi

Plastični otpad je svuda oko nas, a dobojsko preduzeće prisiljeno da ga uvozi

Preduzeće za reciklažu plastičnih boca Omorika u Johovcu kod Doboja, jedino takve vrste u Bosni i Hercegovini, prisiljeno je da uvozi otpad kako bi za

Preduzeće za reciklažu plastičnih boca Omorika u Johovcu kod Doboja, jedino takve vrste u Bosni i Hercegovini, prisiljeno je da uvozi otpad kako bi zadovoljilo zahtjeve tržišta.

Ovo preduzeće, kako je izvijestio Radio Slobodna Evropa, mjesečno prerađuje oko tri stotine tona plastičnog otpada, ali uprkos tome nema do kraja iskorištene kapacitete.

– Ono što bi mi sa našeg područja mogli da prodajemo i plasiramo prinuđeni samo da kupujemo zbog nedostatka na domćem tržištu. Prema nekim podacima, oko 1.000 tona PET ambalaže se plasira na području BiH u toku jednog mjeseca, a samo 500 tona bi bilo dovoljno da mi iskoristimo, kaže Mladen Đurić, poslovođa u pogodnu za reciklažu.

Prema njegovim riječima najviše otpada završi u riječnim tokovima ili pored puteva, što je žalosno jer se tako baca i “novac”.

Zbog nedostatka potrebnih količina PET ambalaže za preradu u ovom preduzeću uvoze smeće – procentualno 70 posto otpada dolazi sa domaćeg tržišta, a 30 posto se uvozi.

– Otpad, koji je naša osnovna sirovina nabavljamo sa područja Bosne i Hercegovine, gdje su naši dobavljači komunalna preduzeća, sakupljači sekundarnih sirovina, punionice voda i drugih alkahoholnih i bezalkoholnih pića, deponije, proizvođači PET ambalaže, s tim da jedan dio ipak moramo da uvozimo iz inostranstva, najčešće iz zemalja Evropske unije kao što su Slovenija i Hrvatska, kaže Mira Stanojević, rukvoditeljica pogona za ambalažu.

Nakon prerade otpada u daljem procesu proizvodnje u dobojskom preduzeću se pravi folija.

-Mi smo izvozno orijentirani. Devedeset i pet posto proizvoda izvozimo, a kupci su najčešće fabrike koje se bave izradom ambalaže za pakovanje robe široke potrošnje, konditorske kuće, autoindustrija, a naši proizvodi služe i za pakovanje voća i za proizvodnju vlakana, pjašnjava Stanojević.

Proizodnja u ovom preduzeću je ekološki prihvatljiva u potpunosti.
Iz preduzeća poručuju da samo pravilnim odlaganjem i razvrstavanjem otpad može biti pristupačan reciklerima koji mogu da ga ponovo stave u upotrebu.
I dok “Omorika ” uvozi otpad, istovremeno, Centar za razdvajanje otpada u Doboju, u koji je uloženo milion i po maraka, nije u funkciji.

Energetika.ba