Protesti zbog zagađenja Spreče, najavljene tužbe

Protesti zbog zagađenja Spreče, najavljene tužbe

Članovi ribolovačkih udruženja iz Republike Srpske i Federacije BiH koja gravitiraju uz rijeke Spreču i Bosnu organizovali su danas mirne proteste u d

Članovi ribolovačkih udruženja iz Republike Srpske i Federacije BiH koja gravitiraju uz rijeke Spreču i Bosnu organizovali su danas mirne proteste u dobojskom naselju Poljice, kako bi skrenuli pažnju javnosti da oni koji su odgovorni za akcident u rijeci Spreči moraju snositi posljedice.

Član Upravnog odbora Ribarskog saveza Republike Srpske Darko Mitrović rekao je da je protestu na raskrsnici magistralnog puta Doboj-Gračanica prethodio sastanak Upravnog odbora Ribarskog saveza na kojem su donijeti zaključci, između ostalog da se ostane pri stavu o pokretanju tužbe protiv odgovornih.

Zaključeno je i da se u problematiku uključe republičke, kantonalne i institucije BiH, jer je zagađenje ugrozilo floru, faunu, priobalno poljoprivredno zemljište i lokalne bunare sa pitkom vodom.

Organizator protesta je Sportsko-ribolovno udruženje “Bosna” Doboj, čiji predsjednik Ratko Bogdanović je rekao novinarima da su se protestu pridružila ribarska društva iz Šamca, Broda, Modriče, Petrova, Gračanice i Lukavca, kao i lokalni ekolozi i poljoprivredna udruženja.

Bogdanović kaže da je udruženje formiralo komisiju koja prikuplja dokaze o šteti kako bi se uputio odštetni zahtjev, kao i da će organizovanjem javnih protesta spriječiti da se ovaj slučaj zataška, a kako kaže, takvih pokušaja je već bilo.

Sekretar dobojskog udruženja Zdravko Radić upozorava na dugoročne posljedice ispuštanja otrovnih materija za sliv rijeka Bosne i Spreče i napominje da se nadležne instiucije ne oglašavaju po pitanju tretiranja uginule ribe i životinja koje su uginule zbog konzumacije te ribe.

Predsjednik Udruženja ribara Tuzlanskog kantona Osman Hodžić poručio je da neće dozvoliti da rijeka Spreča bude otpadni kanal komapnija iz Lukavca, da neće pristati na vansudsku nagodbu za obeštećenje, kao i da će raskrinkati lobističke pokušaje sa sumnjivim nalazima pojedinih agencija pokuša umanjiti pričinjena šteta.

Hodžić kaže da se radi o 20 po redu registrovanom onečišćenju rijeke Spreče u posljednjih 15 godina.

Današnjem skupu prisustvali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju potvrdilo je Srni da je donijelo naredbu kojom je naloženo ovlašćenim službenim licima Republičke uprave za inspekcijske poslove – područno odjeljenje Doboj, da izvrši izuzimanje uzoraka vode, ribe i zemljišta iz rijeke Spreče, te zemljišta uz rijeku Spreču radi eventualnih vještačenja zbog štete od izlivanja otrovnih voda u rijeku Spreču 27. aprila.

Iz Tužilaštva navode da su uzorci poslati na analizu, a od rezultata analize zavisiće dalji tok postupka.

IZ Policijske uprave Doboj rečeno je Srni da su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Doboj preduzeli potrebne istražne radnje na rasvjetljavanju događaja, da su izuzeli uzorke vode, zemljišta i uginule ribe koji su po naredbi upućeni na vještačenje.

Policijska uprava Doboj je od policijskih službenika Policijske uprave Lukavac zatražila sve potrebne informacije koje se odnose na njihovo postupanje u vezi sa ovim događajem.

Iz Policijske uprave Doboj podsjećaju da je za ranije događaje zagađenja rijeke Spreče tokom 2005. godine Policijska stanica Doboj dva dostavila dobojskom tužilaštvu izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi pomora ribe i zagađenja rijeke Spreče.

Takođe, Policijska stanica Petrovo je 2016. godine dobojskom tužilaštvu dostavila izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sa zagađenjem rijeke Spreče i pomorom ribe, koje je izdalo naredbu o sprovođenju istrage za izvršeno krivično djelo zagađenje životne sredine.

U Fabrici “Šišedžam soda” iz federalne opštine Lukavac 27. aprila pukao je nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa odlagališta taloga “Bijelo more”, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču, čijim vodotokom su otpadne vode dospjele na područje opštine Petrovo i grada Doboja, usljed čega je došlo do pomora ribe u rijeci Spreči.

 

Energetika.ba / SRNA