Računaju da je profit od nafte gotov, svjetski naftni divovi kreću u eko-biznis

Računaju da je profit od nafte gotov, svjetski naftni divovi kreću u eko-biznis

Naftne kompanije poput BP-a i Shella okreću se sudjelovanju u projektima brige za okoliš, očekujući od toga buduće prihode jer procjenjuju da će dobit

Naftne kompanije poput BP-a i Shella okreću se sudjelovanju u projektima brige za okoliš, očekujući od toga buduće prihode jer procjenjuju da će dobit od fosilnih goriva opadati.

BP je 2019. godine uložio milijune dolara u kompaniju Finite Carbon, tvrtku koja povezuje vlasnike šuma s naftnim kompanijama, hoteći svoj utjecaj na globalno zagrijavanje ublažiti sadnjom drveća.

Očekuje se da će ta kalifornijska tvrtka tijekom sljedećih 10 godina zaraditi za vlasnike šuma milijardu dolara, kazao je njezin izvršni direktor Sean Carney i dodao da je ta procjena možda i preniska, obzirom da se kompanije i države natječu u obećanjima vezanim za suzbijanje globalnog zatopljenja i nultu emisiju ugljika.

Reuters napominje da su klimatski ciljevi, dogovoreni u Parizu 2016. godine, potaknuli rastuće, ali još uvijek nezrelo tržište trgovanja emisijama ugljika. Europske velike naftne kompanije ističu da im to nudi nove izvore prihoda u vrijeme niskih cijena nafte i slabog interesa za nova istraživanja njezinih ležišta.

No uključenost velikih naftnih kompanija podijelila je ekologe. Sarah Leugers iz neprofitnog Registra za zlatni standard pozdravila je interes velikih naftnih kompanija za očuvanje prirode, ali je brine jer “profitiraju nastojeći riješiti probleme koje su u velikoj mjeri sami stvorili”. Drugi se, pak, pitaju, zašto bi bilo ispravno zaraditi novac iskorištavanjem fosilnih goriva, a ne spašavanjem planeta.

 

Energetika.ba