Razviti pravni i strateški okvir za provedbu mjera za smanjenje zagađenja

Razviti pravni i strateški okvir za provedbu mjera za smanjenje zagađenja

Sastanak o zagađenju zraka, u organizaciji ambasadorice Švedske u Bosni i Hercegovini Johanne Strömquist, održan je u Sarajevu u sjedištu Delegacije E

Sastanak o zagađenju zraka, u organizaciji ambasadorice Švedske u Bosni i Hercegovini Johanne Strömquist, održan je u Sarajevu u sjedištu Delegacije Evropske unije (EU) u BiH s relevantnim ministrima i donatorima.

Kako je saopćeno iz Ambasade Švedske u BiH, naglasak je bio na postignućima i planovima, kao i na sljedećim koracima vezanim za smanjenje zagađenja.

Zaključeno je da su prošle godine poduzeti značajni koraci kao rezultat saradnje lokalnih vlasti s međunarodnim zajednicom. I pored toga, ostaje mnogo da se učini.

Zagađenje zraka ozbiljna je prijetnja zdravlju ljudi, okolišu i prosperitetu i dio je globalne klimatske krize. Treba nastaviti jačanje svijesti o uzrocima i rješenjima te razviti pravni i strateški okvir kako bi se omogućilo provođenje neophodnih mjera. Ova grupa se založila za nastavak zajedničkog rada u budućnosti.

Među učesnicima su bili ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Edita Đapo, pomoćnik ministra za vodne resurse, turizam i zaštitu okoliša Bosne i Hercegovine Mirza Hujić, šef odjela za prostorno planiranje i okoliš u Distriktu Brčko Edin Zaimović, šef Delegacije EU, ambasador Johann Sattler, ambasador Velike Britanije Matthew Field, rezidentna koordinatorica UNDP-a Steliana Nedera, zamjenik visokog predstavnika Michael Scanlan i predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Svjetske banke i OSCE-a.

Svjetska banka navodi da svake godine otprilike 3.300 osoba prerano umire od posljedica zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini. Tokom zimske sezone, nivo zagađenja često je visoko iznad propisanih graničnih vrijednosti. Time se kontaminira okoliš i ozbiljno je zdravstveno pitanje.

Ne postoji jedan uzrok i ne postoji samo jedno rješenje za zagađenje zraka. Neki od uzroka su industrijske emisije, izduvni gasovi automobila te kućna ložišta. Zbog toga odgovori i rješenja zahtijevaju saradnju i koordinaciju između javnog i privatnog sektora, civilnog društva i građana.

Poduzimanje pravih mjera može preokrenuti situaciju. Smanjivanje zagađenja poboljšat će kvalitet života ljudi, istovremeno stvarajući nova zelena radna mjesta i povećanje javnih ušteda, navedeno je u saopćenju.

 

Energetika.ba / FENA