Slovenija će od utorka imati regulirane cijene goriva

Slovenija će od utorka imati regulirane cijene goriva

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak da će slovenska vlada danas donijeti odluku po kojoj će cijene naftnih derivata od utorka biti

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak da će slovenska vlada danas donijeti odluku po kojoj će cijene naftnih derivata od utorka biti regulirane, kako ne bi došlo do trećeg poskupljenja u manje od tjedan dana.

Janša je to izjavio u parlamentu, odgovarajući na zastupničko pitanje kako će njegova vlada reagirati na sve veća poskupljenja goriva koje je prošli tjedan na slovenskim pumpama dva puta, u utorak i petak, poskupjelo, te doseglo rekordne iznose do sada.

Zastupnica Janja Sluga u svom je pitanju Janši prije toga iznijela tvrdnju kako distributeri u utorak cijene naftnih derivata planiraju povećati za deset posto, javlja Hina.

Janša je odbio optužbe oporbe da vlada reagira prekasno, da je do sada samo izjavljivala da “prati situaciju”, a prije koji mjesec donijela neselektivne mjere za ublažavanje cijena energije za potrošače, tempirajući isplatu jednokratnih energetskih potpora neposredno pred parlamentarne izbore koji se održavaju 24. travnja.

Na tvrdnje da je za smanjenje skoka cijena trebala uporabiti postojeće rezerve derivata iz državnih robnih rezervi, Janša je kazao da to po europskoj direktivi nije moguće jer se te količine smiju koristiti samo ako dođe do nestašice goriva, što sada nije slučaj.

Vlada je isto tako ograničena u mogućnosti poduzimanja drugih interventnih mjera za područje energetike jer su trošarine na naftne derivate u sadašnjem trenutku najniže što mogu biti, a isto tako i marže koje su minimalne.

Janša je kazao da se mjere EU-a glede oslobađanja ovisnosti od ruske nafte već vide.

Udio ruske nafte na tržištu je 12 posto i tu količinu je moguće nadomjestiti, nešto teže je s udjelom benzina i dizela, gdje je ruski udio oko 25 posto, kazao je Janša u parlamentu.

Energetika.ba / FENA