Stolac postaje centar solarne energije, paneli se vide i iz svemira

Stolac postaje centar solarne energije, paneli se vide i iz svemira

Hercegovačko-neretvanski kanton sa 2.300 sunčanih sati u godini je najbogatiji solarnim potencijalima u Bosni i Hercegovini, a lider u korištenju tih

Hercegovačko-neretvanski kanton sa 2.300 sunčanih sati u godini je najbogatiji solarnim potencijalima u Bosni i Hercegovini, a lider u korištenju tih resursa kroz proizvodnju solarnih panela je Stolac.

Zbog povećanog interesa investitora, u Stocu već idu ka gradnji pristupnih cesta za nove solarne fotonaponske elektrane.

U gradu na rijeci Bregavi dogodio se pravi fotonaponski boom 2019. godine, kada je izdan velik broj dozvola za koncesiju, a sve je počelo od 2010. godine i solara na Hodovu. Općinska administracija je uveliko olakšala procedure investitorima.

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković navodi kako se u vremenu energetske krize ljudi sve više okreću proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora i to kroz mala kućna postrojenja, a on sa svojim timom već razmišlja o novim koracima.

“Činjenica je da danas mi planiramo završiti oko 600 megavata jačine elektrana na prostoru grada Stoca”, rekao je Bošković.

Niz solarnih panela u Hodovu kod Stoca koji se zbog velike površine koju zauzimaju mogu vidjeti na snimcima iz svemira, navodi RTV HB.

Iz Regulatorne komisije za energiju Federacije navode kako zaprimaju veći broj zahtjeva za izdavanje dozvola, a poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Federaciji je zasnovano na zajamčenim tarifama.

Zanimljivo je da se uz njih gradi još jedna velika solarna elektrana na lokaciji Komanje brdo, mjestu koje prije rata nije imalo nikako struje.

U 2021. godini iz 464 solarne elektrane na prostoru Federacije proizvedeno je 55,5 GWh električne energije, dok za prošlu godinu podaci još pristižu.

Novi zakoni koji su u parlamentarnoj proceduri uveliko će olakšati i proizvodnju električne energije kroz manja kućna postrojenja.

 

Energetika.ba