Šume su naše opće i korisno dobro

Šume su naše opće i korisno dobro

Šume su naše opće i korisno dobro i svi građani trebaju čuvati šume i ujedno uživati u njima - izjavila je Šemsa Alimanović, generalni sekretar Grupa

Šume su naše opće i korisno dobro i svi građani trebaju čuvati šume i ujedno uživati u njima – izjavila je Šemsa Alimanović, generalni sekretar Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH povodom Svjetskog dana šuma.

Klimatske promjene, po njenim riječima, nastale su upravo zbog nebrige za šume i nekontrolisane sječe.

– Šume su prirodni resurs koji ne treba posmatrati samo kroz trupce nego koristiti i ostalo što nam šuma nudi (razne vrste plodova, bilja, životinje). Također, treba razvijati rekreacioni sport, turizam, kako bi što više pobudili svijest kod svih da su šume naše i da ih trebamo njegovati za dobro budućih generacija – dodala je Alimanović za Fenu.

Privredna komora FBiH i Grupacija šumarstva i drvne industrije podržavaju obilježavanje Međunarodnog dana šuma 2018, koje danas organizira i Udruženje inženjera i tehničara FBiH sa resornim ministrstvom SBK i šumsko-privrednim društvom Srednjobosanskog kantona.

Svjetski dan zaštite šuma obilježava se svake godine 21. marta i taj dan predstavlja priliku da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite.

Energetika.ba / FENA