Svjetski dan voda: Vratiti se rješenjima koja se već nalaze u prirodi

Svjetski dan voda: Vratiti se rješenjima koja se već nalaze u prirodi

U povodu Svjetskog dana voda u Mostaru je upriličen radni i svečani skup u zajedničkoj organizaciji entitetskih resornih ministarstva i institucija se

U povodu Svjetskog dana voda u Mostaru je upriličen radni i svečani skup u zajedničkoj organizaciji entitetskih resornih ministarstva i institucija sektora voda, a domaćin skupa bila je Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je “Priroda za vodu – mogućnost rješavanja problema s kojima se sektor voda suočava u 21. stoljeću uz primjenu rješenja koja se već nalaze u prirodi”.

Na skupu u Mostaru govorilo se o aktualnom stanju u oblasti voda u BiH, kao jednom od najznačajnijih prirodnih resursa, te problematici održivog upravljanja vodnim resursima, uz sudjelovanje predstavnika institucija sektora voda iz cijele BiH.

Istaknuto je kako aktivnosti koje imaju negativan utjecaj na životnu sredinu, kao i klimatske promjene, potiču razne krize koje pogađaju vode, te kako poplave, suše i zagađenje vode imaju veće posljedice zbog degradacije vegetacije, tla, rijeka i jezera.

Direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora Damir Mrđen u izjavi za novinare kazao je kako je potrebno vratiti se rješenjima koja se već nalaze u prirodi i koja imaju potencijal za rješavanje mnogih izazova s kojima se danas susrećemo.

Po njegovim riječima, potrebno je više graditi “zelenu infrastrukturu” i uskladiti je sa “sivom infrastrukturom” gdje god je to moguće, dok će sadnja novih šuma, povezivanje rijeka s poplavnim područjima i obnavljanje močvarnih područja ponovno uravnotežiti vodeni ciklus te poboljšati ljudsko zdravlje i život.

Govoreći o zadatcima i poslovima koje je potrebno uraditi u Bosni i Hercegovini, Mrđen je istaknuo kako nije dovoljan angažman institucija sektora voda, već je potrebna jaka multusektorska međuresorna suradnja.

Boško Kenić iz Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH kazao je kako je u proteklim godinama napravljen veliki iskorak u upravljanju vodenim resursima, koji su, po njegovim riječima, jedan od ključnih i najvažnijih resursa kojima BiH raspolaže.

Dodao je kako je odgovarajuće upravljanje vodenim resursima apsolutno nužno.

– Na svim međunarodnim skupovima kojima sam nazočio, vrlo ozbiljni autoriteti u sektoru voda su istaknuli kako je 20. stoljeće bio stoljeće borbe za naftu dok će 21. stoljeće biti stoljeće borbe za vodu. I upravo u tome trebamo tražiti naš put u narednih nekoliko godina u BiH kako bi smo osigurali da ne vršimo daljnju degradaciju vodnog resursa, odnosno da unaprijedimo njegov status i da dostignemo dobru kvalitetu i dobar ekološki status voda – kazao je Kenić.

Govoreći o stupnju usuglašenosti zakonodavstva u sektoru voda BiH s europskim zakonodavstvom, Kenić je kazao kako je napravljen značajan iskorak u usuglašavanju, ali kako to nije dovoljno, budući da nije riječ o jednoj direktivi već o setu direktiva, propisa i regulativa koje moraju biti uklopljene u pravni sistem BiH.

Kada je u pitanju zagađenost voda u BiH direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora Damir Mrđen kazao je da, kada se govori o kemijskom zagađenju, BiH nema velikih problema.

Dodao je kako u vodnom području Jadranskog mora do sada nisu zabilježeni neki ozbiljniji slučajevi zagađenja voda.

Direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Bijeljina Milan Kikić u svome obraćanju nazočnima istaknu je kako se kada se govori o očuvanju voda rješenja zapravo nalaze u prirodi i kako je najbolje rješenje podizanju svijesti ljudi o važnosti vodotokova.

– Priroda i voda kao prirodni resurs se moraju poštovati. Ako budemo poštovali vodu i prodoru, ako smanjimo pritisak na njih, priroda će adekvatno odgovoriti. Svjedoci smo da u zadnje vrijeme priroda žestoko odgovora kroz suše ili poplave, a ako se vratimo stotinjak godina unazad vidimo da to prije nije tako bilo – zaključio je Kikić.

Energetika.ba / FENA