Tom Ford za izum biorazgradive plastike nudi nagradu od 1,2 miliona dolara

Tom Ford za izum biorazgradive plastike nudi nagradu od 1,2 miliona dolara

Američki modni dizajner Tom Ford u saradnji sa organizacijom Lonely Whale pokrenuo je nagradno takmičenje za izum biološki razgradive plastike, a po

Američki modni dizajner Tom Ford u saradnji sa organizacijom Lonely Whale pokrenuo je nagradno takmičenje za izum biološki razgradive plastike, a pobjedniku će pripasti nagrada od 1,2 miliona dolara.

Krajem prošle godine Tom Ford najavio je partnerstvo s organizacijom Lonely Whale i njenim savjetodavnim ogrankom 52HZ za pokretanje nagrade za plastičnu inovaciju.

Ovo takmičenje stimuliše dizajnere, proizvođače i izumitelje na stvaranje biološki razgradive alternative tankom plastičnom filmu. Za razliku od postojeće razgradive plastike, koja se mora kompostirati, biološki razgradiva bi se prirodno razgradila u tlu ili okeanu bez ljudske intervencije.

Glavna nagrada je 1,2 miliona dolara, uz podršku investitora u njenom dostavljanju na tržište do 2025. godine.

Poziv na prijavu na takmičenje i dostavljanje prijedloga objavljen je i na zvaničnom Instagram profilu brenda Tom Ford, a takmičenje traje do 24. oktobra.”Plastika ulazi u naš život na minutu, ali nastavlja dalje kao otpad i nikada istinski ne nestaje”, objašnjava dr. Dune Ives, izvršna direktorica Lonely Whalea.

“Kao organizacija sposobna da masovno katalizira globalne promjene, Tom Fordova nagrada za plastičnu inovaciju prilika je za stvaranje novog početka i promociju rješenja srazmjernih problemu zagađenja plastikom”, dodaje Ives.

U narednim mjesecima, Ford će razmatrati prijave sa vijećem sudija, a oni će sarađivati ​​sa stručnjacima o materijalima, okeanskom zdravlju i razvoju proizvoda kako bi osigurali da pobjednička prijava može realno zamijeniti tankoslojnu plastiku, prenosi Klix.

“Toliko je kreativnosti, talenta i inovacija u svijetu, a potrebna je samo jedna nevjerovatna ideja i napor da se iskoristi jedan potencijal da bi se omogućilo nemoguće”, kazao je Ford.

“Ohrabrio bih sve pronalazače koji osjećaju strast za ono što rade da zaista vjeruju u svoju sposobnost da promijene svijet. Okoliš očajnički treba rješenje za plastični otpad, tako da je na nama da zajedno razvijemo inovativno rješenje koje će okoliš učiniti sigurnijim za generacije koje dolaze”, zaključio je Ford.

Energetika.ba