Trgovci: Barel nafte uskoro na 90 dolara

Trgovci: Barel nafte uskoro na 90 dolara

Trgovci naftom, kompanije Trafigura i Mercury, objavili su danas da bi Brent nafta mogla dosegnuti 90 dolara po barelu do Božića i premašiti 100 dolar

Trgovci naftom, kompanije Trafigura i Mercury, objavili su danas da bi Brent nafta mogla dosegnuti 90 dolara po barelu do Božića i premašiti 100 dolara početkom 2019. godine, budući da će situacija na tržištima biti sve nategnutija kada sankcije SAD-a protiv Irana u potpunosti stupe na snagu u studenome ove godine.

Iz J.P. Morgana kažu da bi američke sankcije prema Iranu mogle dovesti do pada ponude za 1,5 milijuna barela dnevno, dok iz Mercuryja upozoravaju da bi čak 2,0 milijuna barela dnevno moglo biti izbačeno s tržišta.

Podaci o kretanju tankera i naftnoj proizvodnji pokazuju da je iranski izvoz nafte počeo padati i prije američkog uvođenja sankcija iranskom naftnom sektoru, prenosi SEEbiz.eu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), u kojoj dominiraju bliskoistočne zemlje, i Rusija, vodeći proizvođač izvan naftnog kartela, razgovaraju o povećanju proizvodnje kako bi se nadoknadio prekid isporuka iz Irana, iako još uvijek nisu objavili nikakvu odluku. Lider OPEC-a, Saudijska Arabija, i njen najveći saveznik u proizvodnji Rusija, isključili su u nedjelju bilo kakvo „instant“ povećanje proizvodnje, odbacivši praktično apel predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za poduzimanje akcije kako bi se „ohladilo“ tržište.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak također je istaknuo da nema potrebe za povećanjem proizvodnje. Novak drži da su trgovinski rat između Kine i SAD-a, kao i američke sankcije nad Iranom, novi izazovi za naftno tržište.

Naravno, Trumpovi motivi za pritisak su osobne prirode. Naime, povećana cijena nafte za američke potrošače mogla bi stvoriti političku glavobolju Trumpu uoči izbora na polovici predsjedničkog mandata koji se održavaju u studenom.

Energetika.ba