Udruženje Eko akcija poručilo Vladi i Skupštini KS: Vodu zaštitite Ustavom

Udruženje Eko akcija poručilo Vladi i Skupštini KS: Vodu zaštitite Ustavom

Udruženje Eko akcija treći put je u zadnjih pet godina vlastima Kantona Sarajevo, svim članovima Vlade i svim skupštinskim zastupnicima, uputilo prije

Udruženje Eko akcija treći put je u zadnjih pet godina vlastima Kantona Sarajevo, svim članovima Vlade i svim skupštinskim zastupnicima, uputilo prijedlog izmjena Ustava KS radi stroge zaštite vode i prava na vodu.

Udruženje Eko akcija smatra da u svjetlu planetarne klimatske krize koja će uzrokovati suše i nestašicu vodu na planeti, zaštita vode kao temeljnog uslova opstanka ljudskih zajednica i živog svijeta mora biti apsolutni prioritet.

– Iako sarajevsko područje slovi kao bogato vodom, naša voda je već godinama u opasnosti, prvenstveno zbog lošeg upravljanja ovim društvenim dobrom. Ovih dana smo to imali priliku vidjeti na primjeru kanalizacije iz bjelašničkih luksuznih apartmana koja završava u nekada kristalno čistom Vrelu Bosne, o čemu su izvijestili mnogi mediji – saopćeno je iz ovog udruženja.

Pored zagađenja, iz Eko akcije navode da problem predstavlja i ugrožavanje vodozaštitne zone gradnjom stambeno-poslovnih objekata i privrednim aktivnostima, iako to zakon strogo zabranjuje, te de facto privatizacija izvorišta za potrebe elitnih naselja i privatnika koji vodu nerijetko crpe bez ikakve naknade i kontrole.

Kapacitet postojećih rezervoara je upitan, a nova izvorišta ugrožena pretvaranjem svakog pedlja sarajevskog okruženja u građevinske placeve za luksuznu gradnju i fantomska turistička sela, upozoravaju iz Eko akcije.

– Najbitniji prvi korak na putu ka strogoj zaštiti i očuvanje vode kao javnog dobra je ustavna zaštita – što se može postići izmjenama kantonalnog ustava. Prijedlog izmjena datira iz vremena krize vodosnabdijevanja Sarajeva 2016.-2017. godine i proizašao je iz protestnih zahtjeva građanstva tada suočenog s višemjesečnim redukcijama usljed lošeg upravljanja i drastičnih budžetskih rezova budžetskih sredstava za održavanje vodovoda – navode iz Udruženja Eko akcija.

– U situaciji planetarne klimatske krize, voda je već postala roba kojom se trguje na svjetskim berzama. Ako ne zaštitimo naše vode, postaćemo lak plijen domaćih i svjetskih mešetara. Biti bez vode znači biti bez budućnosti i robovati moćnicima,radi golog opstanka. Ova Vlada i Skupština imaju jedinstvenu priliku da na vrijeme strogo zaštite našu vodu i naše pravo na vodu. U tome bismo mogli biti primjer cijelom regionu. Imati priliku i mogućnost za takav istorijski korak istovremeno znači i imati dužnost i političku odgovornost da se to i učini – napisali su iz Udruženja Eko akcija Vladi i Skupštini KS.

 

Energetika.ba / FENA