UG Bjelava izražava zadovoljstvo zbog usvajanja Deklaracije za zaštitu rijeka RS

UG Bjelava izražava zadovoljstvo zbog usvajanja Deklaracije za zaštitu rijeka RS

Povodom usvajanja Deklaracije za zaštitu rijeka u RS na 14. sjednici Narodne skupštine RS-a, Udruženje građana Bjelava iz Foče izrazilo je zadovoljstv

Povodom usvajanja Deklaracije za zaštitu rijeka u RS na 14. sjednici Narodne skupštine RS-a, Udruženje građana Bjelava iz Foče izrazilo je zadovoljstvo što su poslanici na ovaj način zaštitili interese građana a ne pojedinaca i što su dali podršku svim građanima koji se bore protiv izgradnje mHE u RS-u.

Ovakva odluka NSRS je potvrdila da borba građana Foče i ostalih lokalnih zajednica nije uzaludna te je dala podstrek građanima da ne odustanu od borbe protiv neregularnosti, saopćeno je iz UG Bjelava.

Naime, na sjednici NSRS jednoglasno je usvojen Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u RS-u nakon što su iznesene neke od neregularnosti i proceduralnih propusta koji su učinjeni u slučaju izgradnje mHE Bjelava.

Građani Foče se nadaju da će ovakva odluka najvišeg zakonodavnog tijela RS-a pokrenuti i ostale nadležne institucije da preispitaju svoje odluke, te pozivaju Vladu RS-a, Ministarstvo energetike i rudarstva RS kao i lokalnu vlast da na odgovoran način, u skladu sa zakonom, obavljaju poslove u svojoj nadležnosti.

– Ovakva odluka NSRS-a za nas predstavlja uspjeh, s obzirom na to da se od marta mjeseca konstantno borimo protiv izgradnje mHE Bjelava i motiviše nas da nastavimo sa borbom sve do ispunjenja našeg cilja da se zaustavi izgradnja mHE Bjelava. Smatramo da su poslanici NSRS-a dali dobar primjer rada u interesu građana ostalim nadležnim institucijama i sada očekujemo reakciju i djelovanje Vlade RS kao i nadležnog ministarstva na čelu sa Petrom Đokićem – ističu predstavnici UG Bjelava.

Energetika.ba