Vlada FBiH: Dobri efekti odluke o ograničavanju marže na naftne derivate

Vlada FBiH: Dobri efekti odluke o ograničavanju marže na naftne derivate

Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o efektima propisivanja mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih

Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o efektima propisivanja mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata.

Informacija se odnosi na maloprodajne cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH nakon donošenja Odluke o prepisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kojom je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo naftnim derivatima propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,06 KM/litru derivata i maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata.

U martu 2020. godine, i pored značajnog sniženja rafinerijskih cijena u regionu, u Federaciji BiH se nije desilo odgovarajuće sniženje veleprodajnih i maloprodajnih cijena.

Naime, trgovci su i u okolnostima proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH i dalje imali nerealno visoke cijene derivata i veoma visoke marže.

Nakon Odluke Vlade FBiH je efekat uštede na prosječnom rezervoaru od 50 litara 77,5 posto za benzin BMB 95 u odnosu na iznos uštede koji je trebao biti 18.3.2020., a za dizel na prosječnom rezervoaru od 50 litara efekat uštede je 81,5 posto, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Energetika.ba