Xiaomi će godišnje proizvoditi do 300.000 električnih automobila

Xiaomi će godišnje proizvoditi do 300.000 električnih automobila

Kompanija Xiaomi je svoje planove za proizvodnju električnih automobila predstavila u martu, a ambicije su od početka veoma visoke. Ekonomska raz

Kompanija Xiaomi je svoje planove za proizvodnju električnih automobila predstavila u martu, a ambicije su od početka veoma visoke.

Ekonomska razvojna agencija Beijing E-Town je potvrdila da će Xiaomi izgraditi novu fabriku za proizvodnju električnih vozila u Pekingu, koja će moći proizvoditi do 300.000 primjeraka godišnje. Postrojenje će se graditi u dvije faze, a masovna proizvodnja električnih vozila bi trebala početi do 2024. godine.

Kompanija namjerava uspostaviti i svoje sjedište za električna vozila, kao i istraživački te prodajni centar u Pekingu. Već postoje planovi za prodaju putem distributera.

Ipak, još je mnogo nepoznanica o Xiaomijevoj strategiji koja se odnosi na električne automobile, a među njima su prvi modeli i međunarodna ekspanzija. Uspješni tehnološki brend namjerava investirati 10 milijardi dolara u električna vozila u periodu od 10 godina.

Novo postrojenje je znak da Xiaomi želi postati ozbiljan proizvođač električnih vozila, ne samo kao rival kineskim kompanijama Nio i Xpeng, nego i značajnijim stranim “igračima” poput Tesle.

Energetika.ba