Zenica će uz tehničku pomoć EBRD-a izraditi akcioni plan Zelenih gradova

Zenica će uz tehničku pomoć EBRD-a izraditi akcioni plan Zelenih gradova

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović učestvuje u radu prve konferencije gradonačelnika Zapadnog Balkana i Istočne Europe, koja se na temu Programa Zele

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović učestvuje u radu prve konferencije gradonačelnika Zapadnog Balkana i Istočne Europe, koja se na temu Programa Zelenih gradova od 11. do 13. juna održava u Štokholmu.

Cilj konferencije je predstaviti investicije u program koji podrazumijeva strateško planiranje, tehničku pomoć, donatorsku podršku uz EBRD finansiranje, a sve da bi odabranim gradovima bila pružena pomoć da investiraju u prioritetne infrastrukturne projekte koji doprinose zaštiti životne sredine, saopćeno je iz Grada Zenica.

Grad Zenica je jedan od osam gradova koji će u narednoj godini, uz tehničku pomoć EBRD-a, izraditi akcioni plan Zelenih gradova kojim će na sistematičan način, kako je i najavljivao gradonačelnik Kasumović, identifikovati prioritetne infrastrukturne projekte sa indikativnim investicijama i izvorima finansiranja.

EBRD će u narednom periodu za 40 posto povećati finansiranje projekata Zelenih gradova iz sektora daljinskog grijanja, urbanog transporta i javne rasvjete, vode, tretmana otpadnih voda, te energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Kasumović je kazao da postoji mogućnost da Zenica iz ovih projekata riješi problem prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju, te da je jedan od prioriteta da upotrebom električnih autobusa smanje zagađenje u gradu.

Zenica, koju na skupu u Štokholmu uz gradonačelnika Kasumovića predstavlja i šefica Sektora za lokalni ekonomski razvoj Amra Mehmedić, jedini je grad iz BiH koji učestvuje u ovom projektu, s obzirom da Banja Luka ima status kandidata.

Konferenciji prisustvuju visoki zvaničnici EBRD-a, gradonačelnici Sofije, Tirane, Prištine, Podgorice, Kieva, Banja Luke, Zenice i mnogi drugi visoki zvaničnici.

Biznis.ba / FENA