Ako bude potrebno Rusi i Saudijci stabilizirat će naftna tržišta

Ako bude potrebno Rusi i Saudijci stabilizirat će naftna tržišta

Uzburkane vode na naftnom tržištu ne bi trebala prouzrokvati veće posljedice jer su dva velika "igrača" odlučila da ako bude potrebe intervenišu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u bliskom je kontaktu s vodstvom Saudijske Arabije te bude li potrebno, oni mogu razmotriti zajedničke mjere za stabilizaciju naftnog tržišta, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Znate da je predsjednik u vrlo bliskom kontaktu s vodstvom Saudijske Arabije. Bude li trebalo, takvi će se kontakti uspostaviti i mi ćemo vas obavijestiti”, odgovorio je Peskov na pitanje planira li Putin razgovarati o situaciji s kraljem ili prijestolonasljednikom Saudijske Arabije o stanju na naftnom tržištu i njegovoj stabilizaciji, prenosi Klix.

Povod za pitanje Peskovu bila je Bloombergova je objava prema kojoj je potražnja za naftom u Kini pala za oko tri miliona barela dnevno ili 20 posto normalne ukupne potrošnje tokom tekućeg kalendarskog perioda, zbog utjecaja širenja koronavirusa na ekonomiju i naftna tržišta.

Bloomberg je u ponedjeljak napisao da je ovogodišnji januar bio najgori na tržištu nafte od 1991. godine, kada su cijene za mjesec pale za 26 posto.

Energetika.ba