Gas

Amerikanci odlučni: Odmah zaustavite izgradnju "Sjevernog toka 2"

Autor: Energetika.ba

Američko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je kompanije da prekinu aktivnosti na izgradnji naftovoda "Sjeverni tok 2" ili se suoče sa sankcijama. Amerikanci su projekt nazvali ruskim planom za podjelu i slabljenje evropske energetske sigurnosti.

Američki zvaničnici su kazali da prate i procjenjuju informacije o kompanijama koje rade na projektu. "Bilo koji entitet koji je uključen u izgradnju riskira američke sankcije i trebao bi odmah napustiti rad na plinovodu", navodi se u izjavi.

Državni sekretar Antony Blinken je upozorio kompanije da "odmah zaustave izgradnju" te dodao da administracija Joe Bidena namjerava zadržati sankcije koje je donio kongres 2019. godine, a koje su dodatno proširene 2020. godine.

U izjavi se naglašava da su i prethodne američke vlasti jasno stavile do znanja da je plinovod ruski geopolitički projekt namijenjen podjeli Europe i slabljenju evropske energetske sigurnosti.

Blinken je plan izgradnje plinovoda, kojim će se ruski prirodni gas isporučivati direktno u Njemačku podmorskim cjevovodima u koritu Baltičkog mora, nazvao "lošim poslom za Njemačku, za Ukrajinu i za naše saveznike i partnere iz srednje i istočne Evrope", prenosi Klix.

Sjeverni tok 2 udvostručit će kapacitet postojeće infrastrukture za isporuku plina, a njegova direktna ruta zaobići će tradicionalne tranzitne zemlje poput Ukrajine i Poljske, što bi ih potencijalno ostavilo bez tranzitnih prihoda.

Projekt izgradnje je također izazvao bojazan da će Rusija koristiti plinovod kao polugu za širenje utjecaja u Evropi.

Američki zakoni o sankcijama zahtijevaju od ministarstva vanjskih poslova da kazni kompanije uključene u instalaciju, certifikaciju ili osiguranje projekta na čijem je čelu ruska naftna kompanija Gazprom, zajedno sa zapadnim partnerima.

Energetika.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba