Gas

Austrijski kancelar: Ne možemo bez ruskog gasa, to je realnost

Autor: Energetika.ba

Austrijski kancelar Karl Nehammer smatra da je kupovina ruskog gasa neprijatna sa moralnog stanovišta, ali je potrebna za očuvanje energetske sigurnosti zemlje, izjavio je austrijskoj televiziji ORF.

- Naš glavni prioritet je energetska sigurnost. U slučaju da se ona naruši, biće narušen i sistem proizvodnje i energetska sigurnost ljudi. Prije svega mislimo o osiguranju energetske sigurnosti. To je neprijatno sa moralne tačke gledišta, ali je to realnost - rekao je on.

U junu 2018. godine je potpisan sporazum o produženju aktuelnog ugovora između kompanija Gasprom eksport i OMV Gas marketing i trejding za isporuku ruskog prirodnog gasa u Austriju do 2040. godine.

Generalni direktor austrijske kompanije OMV Alfred Stern ranije je rekao da će kompanija nastaviti da kupuje ruski gas u skladu sa dugoročnim ugovorom, uprkos sankcijama.

Austrijska vlada je nekoliko puta izjavljivala da želi da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Prema podacima Evropske mreže operatora gasno-transportnih sistema, u julu ove godine 66 odsto uvoza gasa u Austriju su bile isporuke iz Rusije. Ekspert navodi da realan udio može da bude još veći, s obzirom na to da ne mogu uvijek da se isprati porijeklo gasa koji se uvozi.

Ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine u zemlje EU ističe krajem 2024. godine. U julu je ministar energetike Ukrajine German Galušenko izjavio da smatra da on neće biti produžen.

(Energetika.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba