energetska kriza

Cijene plina u Evropi rastu zbog zabrinutosti oko isporuka iz ruskih plinovoda

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Važnost zaliha plina posebno se pokazala tokom posljednje energetske krize, kada je ruska intervencija u Ukrajini zaustavila isporuku ruskog plina, a zemlje uvoznice morale su u kratkom roku pronaći alternativne pravce i zamjenske izvore.

Mjere koje je EU donijela u tom smislu, uključujući i odlučnost da se smanji potrošnja i ubrza punjenje skladišta plina, bile su uspješne i, sudeći prema navedenim podacima, uvjeti za osiguranje opskrbe ovim energentom bit će povoljni i prije sljedećeg sezona grijanja. Prema sporazumu, evropska skladišta plina trebala bi biti popunjena najmanje 90 posto do 1. novembra, javlja nas-stik.rs.

Prema posljednjim informacijama iz firme "Plinovodi", evropski operateri potvrdili su stabilan rad evropskih prijenosnih sistema u okviru redovne mjesečne koordinacije, a slovenski plinski sistem također radi bez posebnosti.

Inače, cijene energije u Evropi su porasle jer je zabrinutost oko isporuke ruskih plinovoda preko Ukrajine izazvala nestabilnost na tržištima plina i električne energije, javlja BNN Bloomberg.

Zabrinutost tržišta je velika iako se isporuke plina iz ruskog plinovoda nastavljaju kroz Suju, koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Evropa je smanjila svoju ovisnost o ruskom plinu iz opskrbe ruskim plinom nakon 2022., ali neke zemlje, posebice Austrija i Slovačka, i dalje se oslanjaju na njega. Suja je sada jedina operativna tranzitna stanica za ruske tokove kroz Ukrajinu u Evropsku uniju.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba