u funkciji prije zime

Njemačka će upravljati s dva nova plutajuća terminala za ukapljeni prirodni plin

Autor: Energetika.ba
Foto: Unsplash
Očekuje se da će dva dodatna plutajuća uvozna terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) biti u funkciji u Njemačkoj prije zime.

Glasnogovornik vladine operativne firme Deutsche Energy Terminal (DET) rekao je za agenciju dpa u komentarima objavljenim u nedjelju da se obavljaju završne pripreme u objektima koji se nalaze uz obalu sjeverne luke Wilhemlshaven i na rijeci Elbi u blizini grad Stade.

Njemačka je ubrzala razvoj LNG terminala na svojim obalama Sjevernog i Baltičkog mora od ruske invazije na Ukrajinu, što je nagnalo Berlin da pokuša smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu.

Nekoliko plutajućih terminala već je u funkciji - u Wilhelmshavenu, u blizini ušća Elbe u Brunsbüttelu i na istočnom otoku Rügen - ali dugoročni cilj je izgradnja objekata na kopnu.

Ministar ekonomije Robert Habeck nedavno je rekao da je Njemačka dobro pripremljena za nadolazeću zimu, s dovoljno popunjenim skladištima plina zahvaljujući djelimično LNG postrojenjima.

Međutim, odluka o oslanjanju na plin za energetsku tranziciju zemlje izazvala je kritike organizacija kao što je Environmental Action Germany, koja je vodila kampanju protiv izgradnje novih LNG terminala.

Dva nova terminala isprva su trebala biti dovršena do prve polovice 2024., ali su odgođena do kraja godine zbog problema uključujući probleme s opskrbom, prenosi SEEbiz.

Za razliku od prvog plutajućeg LNG terminala u Wilhelmshavenu, koji je operativan od početka 2023. u postojećem postrojenju za prekrcaj hemijske robe, nova lokacija razvija se na namjenski izgrađenom doku bez izravne povezanosti s kopnom.

"Radovi na otočnom objektu napreduju punom brzinom", izjavio je glasnogovornik DET-a, dodajući da posljednji koraci uključuju osiguranje veza između temeljnih struktura ugrađenih u morsko dno, kao i osiguranje opskrbe strujom i podacima.

U Stadeu, zapadno od Hamburga, brod Energos Force pretvara se u plutajući terminal. Glasnogovornik DET-a rekao je da daljnji radovi na brodu moraju biti dovršeni prije nego što terminal može početi s radom.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba