rekordna proizvodnja

SAD i dalje ima vrlo niske cijene plina

Autor: Energetika.ba
Foto: Arhiv
Cijene prirodnog plina u SAD-u ponovno su pale na neke od najnižih razina u decenijama, nakon prilagodbe za inflaciju. Posljedica je to sporog napretka apsorbiranja ogromnog viška naslijeđenog od vrlo blage zime 2023./24.


Nakon malog skoka u maju i junu, terminske cijene za mjesec unaprijed pale su u julu na prosječnih samo 2,25 USD za milion britanskih termalnih jedinica. Realno gledano, cijene su dosad jedino bile niže između februara i aprila ove godine te tokom krize izazvane prvim valom pandemije koronavirusa 2020. godine. Za usporedbu, terminske cijene na nizozemskom TTF-u za septembar trenutno su na razini od oko 37 eura/MWh, višestruko veće nego preko Velike Bare.

Izuzetno niske cijene potaknule su rekordnu proizvodnju plina, ali su do sada napravile samo mali utjecaj na golemim zalihama naslijeđenim od prošle zime. Raspoložive zalihe su sredinom srpnja bile druge najveće zabilježene za to doba godine i 17% iznad prethodnog desetogodišnjeg sezonskog prosjeka, piše Reuters.

Jeftino gorivo potaknulo je neke od najmanje učinkovitih termoelektrana na plin da svoje jedinice rade duže, uglavnom nauštrb postrojenja na ugljen. Plinske turbine i generatori pare, koji inače rade samo kao vršna postrojenja, u aprilu su radili na najvišoj zabilježenoj razini za to doba godine.

Proizvodnja na plin dostigla je dnevne rekorde prošlog mjeseca tijekom toplinskog vala u velikom dijelu 48 država te onih sa solarima, npr. u Californiji i drugim zapadnim državama pogođenim šumskim požarima. Ali ni to mežutim to nije bilo dovoljno da potakne rast cijena plina.

Izuzetno niske cijene šalju najjači mogući signal proizvođačima o potrebi još većeg smanjenja bušenja i proizvodnje nakon početnog kruga smanjenja najavljenog u februaru. Cijene će ostati niže duže dok se zalihe ne počnu približavati višegodišnjem sezonskom prosjeku, najvjerovatnije do kraja zime 2024./25.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba