42 projekta do 2025.

Stagnira potražnja za LNG, a rastu investicije

Autor: Energetika.ba
Foto: Pexels
Diverzifikacija izvora energije u Evropi, nakon 2022. godine, dovela je do snažnog interesovanja za tečni prirodni gas (LNG). Trenutno su planirana 42 projekta od sada do 2025. godine, od kojih je 31 predložen i 11 u izgradnji. Ovi projekti imaju za cilj da obezbijede energetsku bezbjednost regiona, smanjujući zavisnost od ruskog gasa, koja je pala na 30 miliona kubika na dan.

Evropa je svjedok brzog povećanja kapaciteta za regasifikaciju kako bi se ublažila ograničenja u snabdijevanju LNG, ali trenutna potražnja je i dalje slaba. Prema podacima S&P Global Commodity Insights-a, postrojenja za regasifikaciju rade sa prosječnom stopom iskorištenja od 46% u 2024. godini i nisu premašila 70% od aprila 2023. godine.

Maksimalni kapacitet skladišta gasa u Evropi mogao bi da dovede do nižih cijena prirodnog gasa u trećem kvartalu, uprkos skučenom LNG tržištu, prenosi energynews.pro. Očekuje se da će cijene prirodnog gasa i LNǴ -a opadati kako kapaciteti za skladištenje gasa Evropske unije (EU) dostignu svoj maksimum. Međutim, ovaj pad će biti ograničen potrebom da se privuče održivi obim uvoza na skučenoḿ tržištu LNG.

U 2024. godini cijene su nastavile da variraju između 22,9 EUR po megavatsatu i 36 EUR. Na početku drugog kvartala skladišta su bila popunjena 59,36%.

Analitičari očekuju da ce cijene pasti kako skladišni kapaciteti budu dostigli vrhunac prije kraja oktobra.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba