za pet posto

U Evropi padaju cijene plina

Autor: Energetika.ba
Foto: Unsplash
Referentne evropske cijene prirodnog plina pale su u ponedjeljak za 5% uslijed snažne opskrbe plinovodima iz Norveške i rasprodaje na svim tržištima usred straha od pogoršanja američke ekonomije.

Nizozemski TTF futuresi, referentna vrijednost za evropsko trgovanje plinom, pao je za 5% na 34,80 eura/MWh. Cijene plina u Evropi porasle su za 13% prošle sedmice zbog zabrinutosti oko opskrbe iz Sredozemlja uz eskalaciju napetosti između Izraela i Irana.

Jača potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u Aziji povlači više ponude na azijski kontinent, ostavljajući manje količine za Evropu, gdje su cijene niže od trenutnih azijskih cijena.

Ova je sedmice, međutim, započela s padom cijena plina u evropskim i britanskim veleprodajnim referentnim cijenama. Jača ponuda iz Norveške u odnosu na prethodne tjedne utjecala je na evropske cijene.

No rasprodaja na dioničkim i robnim tržištima u ponedjeljak je povukla sve robe, posebice sirovu naftu i europski plin. Strah od recesije u Sjedinjenim Državama sa slabijim podacima o zapošljavanju u petak od očekivanih prelio se u ponedjeljak na europska tržišta dionica i roba.

Blaga zima i puno skladište plina pomogli su Evropi da prođe drugu uzastopnu zimu bez većine ruskog plina iz plinovoda. Potencijal nižih tokova LNG-a u Evropu ako azijska potražnja poraste jedan je od pokretača optimističkih izgleda za evropske cijene, ali strahovi od recesije i slabije potražnje mogli bi promijeniti izglede kasnije ove godine.

Evropska skladišta prirodnog plina bila su 85,70% popunjeno 3. augusta, prema podacima Gas Infrastructure Europe. PSP Okoli je na 76,2% zapunjenosti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba