do 2030. godine

BP odustao od smanjivanja proizvodnje nafte i plina

Autor: Energetika.ba
Foto: Unsplash
BP je odustao od svoga cilja smanjenja proizvodnje nafte i plina do 2030. godine, eksluzivno saznaje Reuters pozivajući se na više anonimnih izvora.

CEO firme Murray Auchincloss odlučio je, naime, smanjiti tranzicijsku strategiju firme prema obnovljivim izvorima energije kako bi ponovno pridobio povjerenje investitora.

Kada je predstavljena 2020. godine, BP-ova strategija bila je najambicioznija u industriji, s obećanjem da će smanjiti proizvodnju za 40 posto te istovremeno ubrzano povećavati udio obnovljivih izvora do 2030. godine.

Međutim, u februaru prošle godine BP je smanjio taj cilj na 25 posto, što bi značilo da će na kraju decenije proizvoditi dva miliona barela dnevno, jer su se investitori više fokusirali na kratkoročne povrate nego na energetsku tranziciju.

Firma, koja je uvrštena na Londonsku berzu, sada cilja na nekoliko novih investicija na Bliskom istoku i u Meksičkom zaljevu kako bi povećala svoju proizvodnju nafte i plina, naveli su izvori.

Auchincloss, koji je preuzeo čelnu poziciju u januaru, bori se s padom cijene dionica BP-a, koje su ove godine podbacile u usporedbi s konkurentima, jer ulagači dovode u pitanje sposobnost firme da generira profit prema sadašnjoj strategiji.

Ovaj 54-godišnji Kanađanin, koji je prethodno bio finansijski direktor firme, nastoji se distancirati od pristupa svog prethodnika Bernarda Looneyja, otpuštenog zbog laganja o odnosima s kolegama. Umjesto toga, Auchincloss se obvezao usmjeriti na povrate i ulaganja u najprofitabilnije djelatnosti, prvenstveno u sektor nafte i plina, prenose Financije hr.

Firma i dalje cilja na neto nultu emisiju do 2050. godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba