naftni div

Chevron prodaje imovinu vrijednu 5,8 ​​milijardi eura

Autor: Energetika.ba
Foto: Unsplash
Chevron prodaje svoju imovinu u Athabasca naftnom pijesku i Duvernay škriljevcu, nalazištima nekonvencionalne nafte u Kanadi, firmi Canadian Natural Resources za 5,8 ​​milijardi eura, rekao je naftni div.

Cijela transakcija bit će u gotovini, a očekuje se da će se dovršiti u četvrtom tromjesečju. To je dio Chevronove strategije da proda imovinu u vrijednosti od 8,9 do 13,4 milijarde eura do 2028. godine.

Imovina koju trenutno prodaje nalazi se u kanadskoj provinciji Alberti i u 2023. tamo se za Chevron proizvodilo oko 84.000 barela ekvivalenta nafte po danu (boepd), prenose Financije hr.

Duvernay je jedno od najvećih kanadskih nalazišta škriljevca i u posljednje tri godine sklopljeno je osam poslova vrijednih 2,59 milijardi eura vezanih uz to nalazište, rekli su u siječnju iz analitičke agencije za energetiku, Wood Mackenzie.

Nakon sklapanja ugovora, Canadian Natural će posjedovati 90 posto Athabasca naftnog pijeska, dok Shell posjeduje ostatak. Firma je rekla da će s imovinom u Duvernayu dodati 122.500 barela ekvivalenta nafte po danu svojoj ciljnoj proizvodnji u 2025. godine.

Također je povećala svoju tromjesečnu dividendu za sedam posto na 56,25 kanadskih centi (37,71 euro) po dionici, plativu u januaru 2025. godine, a njen finansijski direktor Mark Stainthorpe rekao je da će ugovor odmah povećati zaradu. Canadian Natural je 30. juna imao dugoročni dug od 9,33 milijarde kanadskih dolara (6,25 milijardi eura).

Chevron, pak, želi uložiti više od 75 posto svog proračuna u proizvodnju u američkim nalazištima škriljevca i u Meksičkom zaljevu, istočnom Mediteranu, Gvajani, Australiji te Kazahstanu, prenosi Reuters.

Nedavno je prošao reviziju američke Savezne komisije za trgovinu (FTC) zbog svog ugovoru za Hess vrijednog 47,4 milijarde eura, ali će još morati riješiti i izazov koji je nastao zbog Exxona i CNOOC-a, Hessovih partneri u Gvajanskom zajedničkom pothvatu. Arbitražni panel od tri suca trebao bi razmotriti slučaj iduće maja.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba