na naftnim tržištima

Cijene nafte pale ispod 84 dolara

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Zabrinutost za kinesku potražnju spustila je cijene nafte ispod 84 dolara.

Time su u drugi plan pala nagađanja da bi američka centralna banka mogla uskoro sniziti troškove zaduživanja i potaknuti ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,31 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,41 dolar nižoj cijeni, od 80,50 dolara.

Trgovce su na početku sedmice zabrinuli podaci Kine koji pokazuju slabiji rast aktivnosti u drugom tromjesečju nego na početku godine.

Kineski BDP porastao je u razdoblju od aprila do juna za 4,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestio je zavod za statistiku u ponedjeljak, uz kontinuirani pad tržišta nekretnina i posustalu osobnu potrošnju, prenosi SEEbiz. U prva tri ovogodišnja mjeseca uvećan je za 5,3 posto.

Slabiji ekonomski podaci "raspirili su sumnju da su tržišni sudionici pretjerano optimistični" u prognozama kineske potražnje za naftom, napisao je Yeap Jun Rong iz IG-a.

Zabrinutost za potražnju najvećeg svjetskog uvoznika potisnula je u drugi plan nagađanja da bi američka centralna banka mogla uskoro sniziti kamatne stope budući da su potrošačke cijene u junuu pale na mjesečnom nivou prvi puta od početka pandemije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba