međunarodna tržišta

Cijene nafte porasle prema 72 dolara

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara u očekivanju uragana Francine koji zatvorio američku proizvodnju u Meksičkom zaljevu i ograničio preradu na obali.

Na londonskom tržištu barelom sirove nafte trgovalo se nakon podneva po 95 centi višoj cijeni nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine, od 71,56 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,42 dolara.

Na američkom tržištu cijena mu je danas bila viša za 1,02 dolara i iznosila je 68,33 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,56 dolara.

Proizvođači su u srijedu zatvorili platforme u Meksičkom zaljevu u očekivanju uragana Francine, a obustavljen je i rad nekih rafinerija na obali.

Zatvoreno je gotovo 39 posto proizvodnje nafte i gotovo polovina proizvodnje prirodnog plina u Meksičkom zaljevu, priopćio je regulator za platforme na moru, navodeći da je evakuirana 171 platforma i tri bušotine.

„Uragan Francine vjerojatno je poremetio američku proizvodnju oko 1,5 miliona barela nafte, što će po našoj procjeni smanjiti proizvodnju u Meksičkom zaljevu u rujnu za oko 50.000 barela dnevno", smatraju analitičari UBS-a.

„Regija čini oko 15 posto američke proizvodnje nafte i prekid u proizvodnju vjerojatno će u kratkom roku smanjiti zalihe", rekla je Priyanka Sachdeva iz Phillip Nove

Značajniji rast cijena zakočila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA) sniženom procjenom rasta potražnje za naftom u ovoj godini, prenosi SEEbiz.

IEA sada procjenjuje da će potražnja porasti za 900 hiljada barela dnevno. Kao glavni razlog savjetodavna agencija skupine vodećih potrošača okupljenih u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) navela je posustajanje potražnje u Kini.

I Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizila je procjenu rasta potražnje u ovoj godini, s 2,11 miliona na dva miliona barela dnevno.

Privreda će solidno rasti, ali problemi u sektoru nekretnina i pojačana prodaja kamiona na ukapljeni plin i električnih vozila zakočit će po njihovim procjenama potražnju za benzinom i dizelom.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba