Nafta

Cijene nafte porasle zbog smanjivanja izvoza Irana

Autor: Energetika.ba

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima zbog sve više znakova da se izvoz iz Irana, trećeg najvećeg proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)-a, smanjuje i prije nego su američke sankcije stupile na snagu, kao i zbog tropske oluje u Meksičkom zaljevu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 84,46 dolara. U ponedjeljak je barel nafte pojeftinio, nakon što je u prošlom tjednu barel najvišu cjenovnu razinu u posljednje četiri godine.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 45 centi višoj cijeni u odnosu na ponedjeljak, od 74,74 dolara. Iranski izvoz sirove nafte nastavio se smanjivati i u prvom tjednu listopada, ukazuju podaci o isporukama, jer kupci iranske nafte traže alternativna rješenja prije stupanja na snagu američkih sankcija 4. studenog. Iran je u prvih sedam dana listopada izvozio 1,1 milijun barela dnevno, podaci su Refinitiv Eikona. Jedan izvor iz iranske naftne industrije ističe da su isporuke u listopadu daleko ispod 1 milijun barela dnevno.

U travnju je ta zemlja izvozila najmanje 2,5 milijuna barela dnevno, a mjesec dana kasnije američki je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. i ponovo nametnuo sankcije Teheranu. Podaci su pokazali da je već u rujnu izvoz pao na 1,6 milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač OPEC-a, u prošlom je tjednu objavila da će u sljedećem mjesecu povećati svoj izvoz na rekordnih 10,7 milijuna barela dnevno. "Iranski bareli brzo se smanjuju, a saudijsko obećanje da će uravnotežiti opskrbu na tržištu bit će testirano za mjesec dana", naveli su analitičari JP Morgana u svojoj bilješci.

Iranski ministar nafte Bijan Zanganeh u ponedjeljak je saudijsku tvrdnju da bi mogli zamijeniti iranski izvoz nazvao "glupošću". Nadalje, naftne kompanije koje posluju u Meksičkom zaljevu zaustavile su gotovo 20 posto ukupne proizvodnje, dok tropska oluja Michael kreće prema istoku zaljeva i Floridi. Prognostičari očekuju da bi oluja mogla postati uragan 3. kategorije, s brzinom vjetrova od 178 do 208 km na sat te opasnom za postrojenja. Ako se prognoze pokažu točne, uragan bi trebao zaobići najveći dio proizvodnih pogona u Meksičkom zaljevu, smatraju analitičari, ali ako dođe do promjene puta njegova prolaska utjecaj i štete bi mogle biti velike.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 81,88 dolara, što znači da je pala 1,36 dolara u odnosu na kraj prošlog tjedna.

Energetika.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba