utjecaj na rezultate

Dionice BP-a potonule nakon upozorenja o slabijim rafinerijskim maržama

Autor: Energetika.ba
Foto: X
Dionice BP-a pale su u utorak nakon što je firma objavila da očekuje smanjenje vrijednosti do 2 milijarde dolara u drugom tromjesečju i upozorila na niže rafinerijske marže koje opterećuju njezine rezultate.

Dionice BP-a pale su 2,6% u ranom trgovanju na tržištu u 08:39 ujutro po londonskom vremenu.

U priopćenju od utorka, firma je rekla da predviđa slabe rafinerijske marže i rezultate trgovanja naftom koji će utjecati na rezultate u drugom tromjesečju, koji bi trebali biti objavljeni 30. jula. Pogodak se procjenjuje između 500 i 700 miliona dolara.

Energetska firma također očekuje da će u drugom tromjesečju zabilježiti umanjenje vrijednosti imovine nakon oporezivanja i ugovorne odredbe u rasponu od 1 do 2 milijarde dolara. Pogodak uključuje optužbe koje se odnose na BP-ov tekući pregled njegove rafinerije u Gelsenkirchenu u Njemačkoj.

Očekuje se da će uzvodna proizvodnja u drugom tromjesečju biti "uveliko nepromijenjena" u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, rekao je BP, dodajući da predviđa prosječan rezultat marketinga i trgovanja plinom.

Sveukupni energetski sektor je "skromno" podbacio, rekao je analitičar RBC-a Biraj Borkhataria, dodajući da "ipak, ovdje ima nekih pokušaja, s većim količinama od očekivanih uzvodno kompenziranim slabostima drugdje".

BP se suočava s razdobljem tranzicije nakon što je bivši glavni izvršni direktor Bernard Looney podnio ostavku na mjesto manje od četiri godine zbog neobjavljenih osobnih odnosa s kolegama prije nego što je postao izvršni direktor, prenosi SEEbiz. Firma je u januaru imenovala Murraya Auchinclossa za stalnog izvršnog direktora.

Firma cilja na najmanje 2 milijarde dolara uštede gotovinskih troškova do kraja 2026. Slabija marža goriva i niže cijene plina i nafte utjecali su na rezultate BP-a u prvom tromjesečju, što je dovelo do pada dobiti.

Prošle sedmice, konkurentski energetski div Shell na sličan je način najavio da očekuje zabilježiti smanjenje vrijednosti nakon oporezivanja do 2 milijarde dolara, uglavnom povezano s njegovim fabrikama u Singapuru i Rotterdamu. Dodao je da se očekuje da će njegova izvedba trgovanja i optimizacije u osnovn

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba