analiza

Drama na tržištima nafte: Sve se preokrenulo u samo desetak dana

Autor: Energetika.ba
Foto: Unsplash
Juli i august donijeli su veliki pad cijena na tržištu nafte. Od sredine jula, West Texas Intermediate cijena je skliznula na 60-ak dolara jer su objavljeni slabi ekonomski podaci.

Temeljne evropske ekonomije i dalje su usporena, a tržište rada u SAD-u znatno se ohladilo što je dovelo do recesijskih oklada uz OPEC koji je najavio povećanje ponude počevši od kraja 2024.

Pad tržišta WTI-ja koji se povećao u proteklih nekoliko mjeseci zbog slabih ekonomskih podataka i najavljenog povećanja ponude od strane OPEC-a doveo je do pada cijena u juli i august. Od početka septembra stvari su se prilično promijenile. Federalne rezerve smanjile su brže od očekivanog (smanjenje od 50 baznih bodova umjesto 25 baznih bodova). Nadalje, Kina je pružila goleme fiskalne poticaje kako bi negirala usporavanje gospodarstva i potencijalni krah tržišta nekretnina s kineskim skladištenjem nafte koje je ponovno na djelu nakon ljetnih mjeseci.

Kinesko gomilanje zaliha po niskim cijenama WTI-ja i povremeno punjenje američkih strateških rezervi nafte u kombinaciji s eskalacijom rata na Bliskom istoku lako su podigli WTI na 75 $ po barelu sa 65 $ po barelu prije samo mjesec dana. Izvještaji o zalihama nafte također su bila prilično optimistična, što je kulminiralo izraelskom kopnenom operacijom u Libanonu i raketnim napadom Irana na Izrael. Trenutno tržište očekuje osvetu izraelskoj vojsci za ciljanje iranske naftne infrastrukture što bi trebalo rezultirati višim cijenama nafte. Dodatni razlog za takav preokret medvjeđeg trenda nafte je ekstremno medvjeđe pozicioniranje špekulanata zbog slabih ekonomskih podataka koji dovode do brzog kratkog pokrića. Eskalacija rata na Bliskom istoku bila je katalizator za veliku promjenu cijena na tržištu nafte.

Tržište je brzo reagiralo tijekom četiri dana s cijenom WTI-ja koja je naglo porasla sa 68,50 $ na 75 $. Takvo povećanje i pozivi na kupnju također se mogu protumačiti preko skew-a koji je prikazan na grafikonu u nastavku. 1 mjesec 25 delta poziva u odnosu na 1 mjesec 25 delta putova bili su znatno jeftiniji zbog pada na tržištu, međutim, eskalacija sukoba podigla je cijene poziva na ekstremne razine. Određivanje cijena opcija s jednomjesečnim trajanjem ukazuje na to da tržište očekuje značajnu osvetu izraelske vojske s trenutnom razlikom od 25 delta put i call impliciranih volatilnosti na više od 10 bodova. Jedine tako ekstremne razine u posljednje tri godine zabilježene su kada je počeo rat u Ukrajini.

Velike kupovine bile su sjajan način da se izvuče korist iz ovog poteza, međutim, to možda više nije slučaj, barem se omjer nagrade pogoršava. Još jedan značajan događaj tokom sljedećeg mjeseca su izbori u SAD-u, međutim, ustvrdio bih da bi, bez obzira na ishod, i Harris i Trump trebali biti "medvjeđi" za naftu (Harris zbog više naklonosti obnovljivim izvorima energije, a Trump zbog ublažavanja propisa za naftne kompanije), prenosi SEbiz.

Zaključno, tržište nafte je doživjelo dramatičan pomak od medvjeđeg do bikovskog rasta zbog kombinacije faktora, uključujući agresivno monetarno labavljenje od strane Federalnih rezervi, fiskalne poticaje iz Kine i povećane geopolitičke napetosti na Bliskom istoku. Cijene nafte WTI porasle su sa 68,50 dolara na 75 dolara po barelu, potaknute strateškim skladištenjem nafte i špekulacijama o vojnoj odmazdi usmjerenoj na iransku naftnu infrastrukturu. Ekstremna promjena cijena također je dovela do povećane volatilnosti opcija i skretanja prema pozivima. Iako su nedavni potezi bili unosni za kupce poziva, dinamika rizika i nagrade sada se pogoršava, što sugerira da bi pokrivene strategije poziva mogle biti povoljnije u budućnosti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba