hrvatska

Kanađani pronašli naftu i plin u blizini Kutine

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Firma Vermilion Zagreb Exploration, u vlasništvu kanadskog Vermilion Energy, obavijestila je Agenciju za ugljikovodike o komercijalnom otkriću nafte i plina na istražnoj bušotini Zbjegovača-1 Istok (Zbj-1IS), koja se nalazi u sklopu istražnog prostora SAVA-07, desetak kilometara istočno od Kutine.

Istražni prostor SAVA-07 površine je 2.032 kvadratna kilometra i prostire se većim dijelom preko Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te manjim dijelom ulazi u Požeško-slavonsku županiju, ističe se u priopćenju Agencije za ugljikovodike.

Izrada istražne bušotine Zbjegovača-1 Istok započela je 15. januara 2024, a 10. februara je dosegnuta konačna dubina bušotine od 2.370,6 metara. Bušotina je, stoji u priopćenju, ispunila očekivanja probušivši projektom predviđene naslage i otkrila zasićenje ugljikovodicima u nekoliko intervala. Uslijedilo je zatim ispitivanje bušotine na dotok, a analiza pridobivenih rezultata pokazala je da se radi o zasićenju ugljikovodicima u tri intervala.

Indikator ba podsjeća da je firma Vermilion Zagreb Exploration u martu 2020. godine s Vladom RH potpisala Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor SAVA-07. U ožujku ove godine kao partner na projektu im se pridružuje INA, te su dvije firme potpisale sporazum o saradnji prema kojemu će Vermilion zadržati 60 posto udjela i ulogu operatora, a INA će imati 40 posto udjela. Blizina postojeće Inine infrastrukture za proizvodnju nafte i plina smanjuje ulaganje u infrastrukturu što posljedično omogućuje brže puštanje u proizvodnju.

Brži početak proizvodnje, navodi se, u interesu je svih uključenih – i investitora i države koja će ostvariti dodatne prihode podjelom proizvodnje ugljikovodika, odnosno regionalne i lokalne zajednice koja će uprihoditi naknade za pridobivene količine ugljikovodika te naknade za zauzetost površine, a koje investitor plaća tokom cijelog životnog vijeka polja.

Prema proizvodnim profilima početak proizvodnje planiran je tokom 2025. godine i to u trajanju od 20 godina. Ukupne rezerve novootkrivenih ugljikovodika iznose 4,4 miliona boe (milioni ekvivalenta barela nafte) što polje Zbjegovača stavlja u top pet eksploatacijskih polja ugljikovodika prema 2P rezervama u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan istaknuo je kako ovim otkrićem Hrvatska, osim očekivanog novčanog priljeva, osigurava energetsku sigurnost i smanjuje ovisnost o uvozu energenata.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba