najveći uvoznik

Kineski poticajni planovi i dalje utječu na tržišta nafte

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Cijene nafte u srijedu su niže nego prethodni dan jer su ulagači procijenili nedovoljnim kineske planove za poticaje ekonomije koji bi doveli i do većeg rasta potražnje za gorivom u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte.

Terminski ugovori nafte Brent niži su za 17 centi, te iznose 75 američkih dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta jeftinija je za 24 centa i iznosi 71,32 dolara po barelu.

Cijene su porasle oko 1,7 posto u utorak nakon što je Kina najavila svoje najagresivnije ekonomske poticaje od pandemije COVID-19, sa smanjenjem kamatnih stopa i državnim finansiranjem.

Analitičari su, međutim, upozorili da je potrebna veća fiskalna pomoć kako bi se ojačalo povjerenje u drugo najveću svjetsku ekonomiju i da je to umanjilo početni učinak na cijene nafte.

“Nedostatak konkretnijeg fiskalnog pristupa još uvijek ulijeva neke rezerve oko toga može li se ekonomski poticaj održati”, rekao je za Reuters Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

Yeap je rekao da postoji sveukupni nedostatak privlačnosti tržišta nafte, s nižim prometom nego inače, što je vjerovatno također posljedica pada povjerenja američkih potrošača. U rujnu je pao na najnižu razinu u posljednje tri godine, s posebnom zabrinutošću zbog dostupnosti radnih mjesta, prenose Financije hr.

Ipak, pad američkih zaliha sirove nafte i goriva pružio je određenu potporu tržištu, koje je općenito poraslo otkako su cijene 10. septembra pale na najnižu razinu od 2021. godine.

Američke zalihe nafte pale su prošle sedmice za 4,34 miliona barela, dok su zalihe benzina pale za 3,44 miliona barela, a zalihe destilata pale su za 1,12 miliona barela, prema podacima Američkog instituta za naftu.

Zaoštravanje sukoba na Bliskom istoku između Hezbollaha u Libanonu koji podržava Iran i Izraela također je podupirao cijene sirove nafte, s prekograničnim raketama koje su obje strane lansirale povećavajući strah od širenja rata u ključnoj proizvodnoj regiji.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba