brent za 51 cent

Na tržištima porasle cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Foto: Pexels
Cijene nafte porasle su zbog očekivanja veće potražnje jer je američki dolar oslabio, a zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u su pale, no objava podataka o inflaciji može ukazati ​​na povoljnije ekonomske izglede.

Terminski ugovori za sirovu naftu Brent porasli su za 51 cent, ili 0,6 posto, na 82,89 američka dolara po barelu. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate nafte (WTI) porasli su 55 centi, ili 0,7 posto, na 78,57 dolara po barelu.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za 3,104 miliona barela u sedmici koja je završila 10. maja, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu. Zalihe benzina pale su za 1,269 miliona barela, a destilati su porasli za 673.000 barela.

Podaci o zalihama američke vlade trebali bi biti objavljeni danas i vjerovatno će pokazati pad zaliha sirove nafte kako rafinerije povećavaju svoje pogone da bi zadovoljile povećanu potražnju za gorivom na vrhuncu ljetne sezone vožnje, prenosi Reuters.

Podaci o indeksu potrošačkih cijena (CPI) u SAD-u također bi trebali biti objavljeni danas i trebali bi dati jasniju naznaku može li Federalna rezerva smanjiti kamatne stope kasnije ove godine, što bi moglo potaknuti ekonomiju i potražnju za gorivom.

Na cijene nafte su utjecale i poticajne mjere iz Kine, rekla je neovisna tržišna analitičarka Tina Teng. Kina, najveći svjetski uvoznik nafte, objavila je da planira prikupiti 138,39 milijardi dolara u dugoročnim posebnim državnim obveznicama ove sedmice kako bi dobila sredstva za poticanje ekonomije.

“Američki CPI i ekonomski podaci Kine ključni su za rast cijena nafte do kraja sedmice”, dodala je. Kina će u petak objaviti podatke o ekonomskoj aktivnosti.

Na cijene je utjecala i zabrinutost oko kanadske opskrbe naftom jer su oni ključni izvoznik za SAD. Veliki šumski požar približava se Fort McMurrayu, središtu kanadske industrije naftnih pijesaka koja proizvodi 3,3 miliona barela sirove nafte dnevno ili dvije trećine ukupne proizvodnje u zemlji.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba