jačanje veza

Nafta i plin iz srednje Azije zanimljivi za Njemačku

Autor: Energetika.ba
Foto: Pexels
Nafta, plin, rijetki minerali - to su glavne sirovine koje srednju Aziju čine zanimljivom za Njemačku. Zato je kancelar Olaf Scholz otputovao u Kazahstan na summit pet zemalja. Kazahstanski predsjednik pozvao je njemačke firme da se zainteresiraju za litij u njegovoj zemlji.

Scholz je produbljivanje odnosa s bivšim sovjetskim republikama u ovoj regiji označio kao "strateški cilj Njemačke".

"Nikada prije naši odnosi nisu bili tako bliski – i stalno jačaju: politički, privredni i kulturni", rekla je kancelarka na drugom samitu s pet zemalja u Astani.

Prije godinu dana, na prvom summitu, Scholz je uspostavio strateško partnerstvo s Kazahstanom, Uzbekistanom, Kirgistanom, Tadžikistanom i Turkmenistanom. Sada je plan produbiti partnerstvo.

"Upravo u vrijeme globalne nesigurnosti potrebni su nam bliski, pouzdani međunarodni partneri", istaknuo je.

Kazahstanski predsjednik Kassym Jomart Tokayev rekao je da saradnja u području energetike ima "ključnu ulogu". Pozvao je njemačke firme da sudjeluju u istraživanju rijetkih minerala i metala u Kazahstanu, uključujući litij, koji je ključan za proizvodnju baterija, prenosi SEEbiz.

Pet zemalja centralne Azije ima bliske odnose s Rusijom, ali istovremeno nastoje ojačati veze sa zapadnim zemljama, smanjiti ovisnost o moćnom susjedu.

Za Njemačku je regija dugo bila u sjeni dviju velikih sila - Kine i Rusije, na koje je bio usmjeren interes njemačke privrede. Međutim, ruski napad na Ukrajinu je to promijenio.

Kazahstan je treći najvažniji opskrbljivač Njemačke naftom, ali ima i urana, željeza, cinka, bakra i zlata. Smatra se mogućim partnerom Njemačke za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora energije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba