svjetska tržišta

Nafta porasla prema 78 dolara

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Srijeda je donijela rast cijena nafte prema 78 dolara jer su najava smanjene opskrbe iz Libije i napetost na Bliskom istoku potisnuli u drugi plan strahovanja da bi slabiji gospodarski rast u Kini i SAD-u mogao zakočiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,42 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,90 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 74,68 dolara.

Trgovce je na kraju prošle sedmice zabrinulo zamjetno usporavanje zapošljavanja u SAD-u. Poslodavci su u julu neto otvorili samo 114 hiljada novih radnih mjesta, gotovo upola manje od mjesečnog prosjeka unatrag 12 mjeseci, a stopa nezaposlenosti porasla je na 4,3 posto, najvišu razinu u gotovo tri godine, prenosi SEEbiz.

Brojke su potaknule bojazni da je najveća svjetska ekonomija na rubu recesije, što bi značilo i slabiju potražnju za energentima. U srijedu trgovce je zabrinulo i izvještaj udruženja američkog proizvođača, budući da je, prema izvorima koji su dobili uvid u brojke, pokazalo rast zaliha nafte i benzina u prošloj sedmici, u jeku ljetne sezone putovanja.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba