Nafta

Nove američke sankcije utječu na cijenu nafte

Autor: Energetika.ba

Nove američke sankcije protiv Irana ozbiljno će utjecati na cijenu nafte širom Bliskog istoka, izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Aragči (Aragchi).

- Ja nisam stručnjak za ovo, ali smatram da je očigledno i da svi predviđaju da će tržište pretrpjeti ozbiljan utjecaj, uključujući cijene nafte, ukoliko Iran bude izvan tržišta - rekao je ovaj predstavnik.

Na pitanje planira li Iran blokirati Ormuski moreuz, kao što je zaprijetila Revolucionarna garda, Aragči je odgovorio da to "nije prijetnja" nego "realnost", prenio je Sputnjik.

- Sve zemlje iz regiona Perzijskog zaljeva žele prodati svoju naftu i svijetu su potrebni nafta i ostali energenti iz ovog regiona. Potrebno je da svi u regionu budu sretni i zadovoljni aranžmanima da bi svi proizvođači mogli prodati svoju naftu, a ljudi u regionu normalno živjeti - dodao je iranski zvaničnik.

On je rekao da će nastati problem ukoliko jedna zemlja bude isključena i njena prodaja svedena na nulu, što, kako je naglasio, upravo želi američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

- To bi stvorilo probleme čitavom regionu - rekao je Aragči.

Tramp je povukao SAD iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uveo ekonomske sankcije Islamskoj Republici.

Energetika.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba