smanjena proizvodnja

OPEC+ fokusira se na usklađenost grupe

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Savez OPEC+ ponovno se slama s usklađenošću grupe sa smanjenjem proizvodnje nafte, dok napreduje s trostrukim planom formalnog i dobrovoljnog smanjenja proizvodnje.

Dva delegata OPEC+, koji su mogli komentirati samo anonimno zbog osjetljivosti razgovora, rekli su za CNBC da je koalicija pooštrila svoj fokus na usklađenost svojih članica s njihovim obećanjima o proizvodnji, usred opetovane prekomjerne proizvodnje od članica teške kategorije poput Iraka i Kazahstana.

Rusija, čije su bačve sankcionirane na Zapadu i prevoze se uz slabiju vidljivost preko flote u sjeni, također je povremeno premašivala dodijeljenu kvotu prema formalnoj politici saveza, rekao je jedan od izvora, prenosi SEEbiz.

Osam članica OPEC+, uključujući Saudijsku Arabiju, trebalo je početi vraćati 2,2 miliona barela dnevno dobrovoljnih smanjenja na tržište počevši od listopada. Ranije ovog mjeseca odgodili su ovo postupno ukidanje za početak u decembru. Zemlje OPEC+ bilježe još dva pada proizvodnje: prema službenoj politici, sljedeće će godine proizvoditi ukupno 39,725 miliona bpd. Istih gore spomenutih osam članica zasebno ograničava svoju proizvodnju za dodatnih 1,7 miliona barela dnevno tokom 2025., također na dobrovoljnoj osnovi.

Nedovoljna usklađenost bila je ponovna prokletstvo saveza OPEC+, bacajući sjenu na vjerodostojnost njegovih namjera da smanji proizvodnju – u vrijeme tržišne nesigurnosti pogoršane ratom na Bliskom istoku bogatom ugljikovodicima, nedavnim rasprodajama dionica i krhkim položajem - Oporavak od covida u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, Kini.

Cijene nafte ostale su prigušene tijekom većeg dijela godine i oštro su pale u četvrtak, nakon izvještaja Financial Timesa u kojem se navodi da je de facto lider OPEC+ Saudijska Arabija spremna trpjeti okruženje niskih cijena i odustati od neslužbene ciljne cijene od 100 USD po barelu kako bi povećao svoju proizvodnju nakon decembra.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba