povoljne cijene

SAD kupuje šest miliona barela nafte za rezerve

Autor: Energetika.ba
Foto: Bloomberg
Američka vlada planira kupiti do šest miliona barela nafte za strateške rezerve budući da želi iskoristiti povoljne cijene i popuniti spremnike, rekao je izvor.

Ako plan bude proveden u djelo, kabinet američkog predsjednika Joea Bidena kupit će najviše nafte u historiji nabave za strateške rezerve.

Kabinet želi napuniti rezerve budući da je 2022. bio prodao čak 180 miliona barela, također najviše u povijesti, kako bi osigurao opskrbu nakon određivanja cjenovnog plafona za naftu iz Rusije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Skupina G7 zaprijetila je osiguravateljima i prijevoznicima sankcijama budu li servisirali ruske barele skuplje od 60 dolara.

Američka vlada bila je prodala barele po prosječnoj cijeni od 95 dolara po barelu i sada puni rezerve i kupila je do sada više od 50 miliona barela, priopćilo je ministarstvo energetike, prenosi SEEbiz.

Bidenov kabinet trebao bi tokom dana objaviti javni poziv za kupovinu još šest miliona barela, s rokom isporuke u prvim mjesecima 2025. godine, rekao je izvor, a opskrbljivači će ih isporučiti u Bayou Choctaw u Louisiani, jednu od četiri strogo čuvane lokacije na kojima se strateške rezerve skladište.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba