Nafta

SAD planiraju kupiti 1,2 miliona barela nafte za Strateške rezerve nafte

Autor: Energetika.ba

Sjedinjene Američke Države planiraju kupiti 1,2 miliona barela nafte kako bi popunile strateške rezerve nafte nakon što su prošle godine rasprodale najveću količinu nafte, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo energetike.

Ministarstvo je saopćilo da je planirana kupovina nafte po prosječnoj cijeni od 77,57 dolara po barelu od dvije kompanije nakon 18 ponuda, piše Reuters.

Administracija predsjednika Joea Bidena prošle je godine izvela najveću prodaju iz SPR-a od 180 miliona barela, dio strategije za stabilizaciju tržišta nafte i borbu protiv visokih cijena pumpi nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ako se kupovina završi, otkupilo bi se oko 6 miliona barela.

Kako su cijene nafte porasle zbog smanjenja proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Rusije, administraciji je bilo teško otkupiti naftu za rezerve. Prošlog mjeseca podigla je cijenu po kojoj se nada da će otkupiti naftu na 79 dolara ili manje za barel, u odnosu na raniji raspon cijena od oko 68 do 72 dolara.

Prošlog mjeseca Ministarstvo energetike je saopćilo da se nada da će kupiti 3 miliona barela za isporuku u decembru i još 3 miliona za januar po višoj cijeni. Saopćeno je da očekuje da će izdavati dodatne zahtjeve za kupovinu nafte za rezerve na mjesečnoj osnovi do najmanje maja 2024.

"Predsjednik (Joe) Biden i Ministarstvo energetike ostaju posvećeni ponovnom punjenju SPR-a po fer cijenama, čuvajući ovo kritično sredstvo energetske sigurnosti, dok istovremeno ostvaruju dobar posao za američke porezne obveznike", rekao je glasnogovornik odjela.

Ministarstvo je saopćilo da se nafta u prošlogodišnjim hitnim prodajama prodavala u prosjeku za 95 dolara po barelu.

(Energetika.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba