Nafta

Sijarto najavio izgradnju novog naftovoda između Srbije i Mađarske

Autor: Energetika.ba

Između mjesta Alđe u Mađarskoj i Novog Sada u Srbiji bit će izgrađen novi naftovod, u dužini većoj od 100 kolimetara, izjavio je srijedu u Beogradu ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka sa srbijanskim ministrom unutrašnje i vanjske trgovine Tomislavom Momirovićem.

''Naftovod će biti izgrađen u suradnji mađarskog poduzeća Mol i srbijanskog poduzeća Transnafta, a na zajedničkoj sjednici Vlade će biti potpisan sporazum'', rekao je Sijarto.

Istaknuo je kako je na sastanku usvojeno nekoliko odluka, koje će doprinijeti poboljšanju energetskog stanja u obje zemlje.

Po njegovim riječima, Mađarska državna elektroenergetska kompanija ''MVM'' i ''Srbijagas'' će formirati mješovito poduzeće, a to mađarsko poduzeće će sudjelovati u modernizaciji elektroprivredne mreže Srbije, prenosi N1.

Dogovoreno je kako će sto milijuna kubnih metara plina Srbija skladištiti u mađarskim skladištima i da se napreduje u povećanju, odnosno udvostručenju, kapaciteta konektora na električnoj mreži.

Po njegovim riječima, u planu je i gradnja novog graničnog prijelaza Santovo-Bački Breg, koji će rasteretiti postojeće prelaze i biti u skladu s europskim standardima.

Sijarto je naglasio kako će se time doprinijeti većem prometu autobusa i automobila, jer je to ključno rešenje za dugo čekanje na graničnim prelazima.

Prethodne godine, po njegovim riječima, ozbiljan izazov bio je prelazak migranata u Mađarsku.

''Prošle godine graničari su zaustavili 271.000 ilegalnih migranata na južnoj granici u Mađarskoj'', rekao je on i dodao kako zbog toga postoje zajedničke patrole na granicama i da želi još više graničara ka Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Srbijanski ministar unutrašnje i vanjske trgovine Srbije Tomislav Momirović rekao je kako ukupna trgovinska razmjena s Mađarskom u prva tri mjeseca ove godine iznosi 824 milijuna eura sa suficitom na srpskoj strani, a izvoz u Mađarsku iznosi 433 milijuna eura s rastom od više od 25 posto.

''Naš cilj je da u ovoj godini ostvarimo trgovinsku razmjenu veću od četiri milijarde eura'', naglasio je Momirović.

Podsjetio je na podatak kako je 2012. godine izvoz u Mađarsku iznosio 245 milijuna eura.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba