podaci

Španija iz Venezuele uvezla gotovo trostruko više nafte

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Španija je od januara do jula uvezla gotovo tri puta više nafte iz Venezuele nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazali su podaci uprave za strateške rezerve pri ministarstvu energetike i okoliša.

U julu je Španija iz Venezuele uvezla 353.000 tona sirove nafte. Od januara do jula uvezla je 1.7 miliona tona, gotovo trostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Uvoz u prvih sedam mjeseci nadmašio je cijelu 2023., kada je Venezuela Španiji isporučila 1.4 miliona tona nafte. Venezuela, članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), povećala je izvoz nafte u prvoj polovici godine zahvaljujući velikim dijelom dozvolama koje je SAD izdao partnerima njezinog državnog proizvođača PDVSA-e, prenosi SEEbiz.

Washington je izvoz nafte izuzeo iz sankcija, a najveća španska naftna kompanija Repsol povećala je uvoz u sklopu dogovora s PDVSA-om o plaćanju duga naftom. Venezuela proizvodi naftu od 1914. godine i osnovala je OPEC 1960. godine, zajedno s Iranom, Irakom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom, prema podacima na internetskoj stranici grupe.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba