uvoz preko ukrajine

Štern o MOL-u i ruskoj nafti: Mađari su očito uspjeli s lobiranjem u Evropi

Autor: Energetika.ba
Foto: Pexels
I ovaj put Mađarima je pošlo za rukom zaobići evropske sankcije i nastaviti uvoz ruske nafte kopnenim putem preko Ukrajine.


Novi dogovor pruža održivo rješenje za transport sirove nafte naftovodom Družba. Smatram ovo velikim postignućem jer omogućuje MOL-u da nastavi, s pomoću najučinkovitije i pouzdane tehnologije, prerađivati sirovu naftu u rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj te u konačnici pridonosi sigurnosti opskrbe u obje zemlje, priopćio je Gabriel Szabó izvršni potpredsjednik MOL grupe.

Odluku Ukrajine da u julu zabrani protok ruske nafte mnogi su vidjeli kao priliku za JANAF.

- Mislim da su Mađari opet na svoj uobičajeni način lobirali u Evropi na temelju optužbi da JANAF traži previše novaca, preveliku tarifu za prijevoz nafte prema Mađarskoj i s tim su onda vjerovatno uspjeli nagovoriti činovnike u Evropskoj uniji da im dozvole da uzimaju rusku naftu, smatra energetski analitičar Davor Štern.

U JANAF-u kažu da njihove cijene nisu problem.

- JANAF je apsolutno konkurentan naftovod jer, vjerujte mi, da naši poslovni partneri ne bi bili i privatne integrirane kompanije da je bilo što sporno u metodologiji izračuna naših cijena, kako za transport nafte tako i za skladištenje nafte, istaknuo je Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a.

Također, tvrde da njihovi kapaciteti premašuju potrebe Mađarske, Slovačke i Češke, prenossi SEEbiz. Testiranja naftovoda, zajedno s mađarskom stranom, provedena su prije 20 dana.

- Sve je to legitimno, kad su poslovni odnosi u pitanju, da se jedna strana želi proglasiti nestabilnom. Ali u principu brojke su egzaktne, konstatirane od predstavnika MOL-a i JANAF-a, upoznata je Vlada Republike Hrvatske, koliko znam, i premijer je o tome obavijestio i evropske partnere. Prema tome mi smo spremni, a sad u poslovne odluke trećih strana mi ne možemo ulaziti, rekao je Veselica, član Uprave JANAF-a.

JANAF s MOL-om posluje već 12 godina, a sljedeće sedmice trebaju započeti pregovore o budućoj saradnji.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba