OPEC

Vrhunac potražnje za naftom nije na pomolu

Autor: Energetika.ba
Foto: Pixabay
Očekuje se da će globalna potražnja za naftom rasti u narednih 20 godina te da će ovaj energent imati gotovo 30% udjela u energetskom miksu, iako se nastavljaju napori na smanjenju emisija, izvještava The Wall Street Journal.

U svom godišnjem izvještaju o dugoročnim energetskim trendovima, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) predviđa da će potražnja za naftom dostići 120,1 milion barela dnevno u 2050. godini, u odnosu na 102,2 miliona barela prošle godine. Predviđa se i da će potražnja iz zemalja koje nijesu članice OECD-a porasti za 28 miliona barela dnevno u tom periodu, dok se za zemlje OECD-a očekuje usporavanje rasta od 10%.

„Na horizontu nema vršne potražnje za naftom“, kaže OPEC.

Organizacija, koja objavljuje pomno praćene prognoze ponude i potražnje nafte, obično je optimističnija od ostalih učesnika na tržištu u pogledu dalje upotrebe nafte, prenosi Investitor me.

Ranije ove godine, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) – koja predstavlja grupu zemalja potrošača nafte, uključujući SAD – rekla je da su povećane ponude i usporavanje potražnje doveli globalna tržišta nafte prema velikom prezasićenju ove decenije, a rast potražnje za naftom bi trebao dostići vrhunac do 2029.

OPEC je procijenio da će potražnja za naftom dostići 112,3 miliona barela dnevno 2029. godine, što je povećanje od 10,1 milion barela dnevno u odnosu na prošlu godinu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba