blago povećanje

Zabrinutosti oko potražnje i dalje prisutne na tržištima nafte, cijene rastu

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Cijene sirove nafte u petak su blago povećane na tržištima, nakon novih podataka o maloprodaji u SAD-u, a cijene su krenule ka najvećem sedmičnom gubitku u više od mjesec dana zbog zabrinutosti oko potražnje.

Terminski ugovori nafte Brent ojačali su za osam centi te iznosi 74,53 američka dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) bila na 70,82 dolara po barelu, što je rast od 15 centi.

Oba su ugovora porasla u četvrtak po prvi put u pet sesija nakon što su podaci Uprave za energetske informacije (EIA) pokazali da su američke zalihe sirove nafte, benzina i destilata smanjene prošle sedmice.

Brent i WTI trebali bi pasti za oko šest posto ove sedmice što je njihov najveći sedmični pad od 2. septembra, prenosi Reuters, nakon što su OPEC i Međunarodna agencija za energiju smanjili svoje prognoze globalne potražnje za naftom u 2024. i 2025. i smanjila zabrinutost oko mogućeg osvetničkog napada Izraela o Iranu koji bi mogao poremetiti teheranski izvoz nafte.

Tržišni strateg IG-a Yeap Jun Rong rekao je da iako su cijene nafte u petak ostale niske, te da postoje znakovi kratkoročne stabilizacije nakon što je tržište uračunalo slabljenje geopolitičkih rizika tijekom prošle sedmice, prenose Financije hr.

“Nedavni niz snažnijih američkih ekonomskih podataka od očekivanih nudi dodatno olakšanje oko rizika rasta, ali tržišni sudionici također postrance gledaju na bilo kakav oporavak potražnje iz Kine, s obzirom na nedavno oslobađanje poticaja”, rekao je u e-poruci za Reuters.

Maloprodaja u SAD-u porasla je nešto više od očekivanog u septembru, a ulagači još uvijek procjenjuju 92 posto šanse za smanjenje stope Federalnih rezervi u novembru.

U međuvremenu, ekonomski rast u trećem tromjesečju u najvećem svjetskom uvozniku nafte, Kini, bio je najsporij od početka 2023., iako su brojke o potrošnji i industrijskoj proizvodnji za septembar nadmašile prognoze.

„Zemlja još nije ostvarila ciljni rast od pet posto za ovu godinu, a čini se da izostanak značajnog fiskalnog poticaja ostavlja neke rezerve prema ukupnoj potražnji za naftom“, rekao je IG-ov analitičar, Yeap Jun Rong.

Proizvodnja rafinerija u Kini također je pala treći mjesec zaredom jer su slaba potrošnja goriva i niske rafinerijske marže ograničile preradu.

Tržišta su ostala zabrinuta i zbog mogućih skokova cijena s obzirom na napetosti na Bliskom istoku, pri čemu je libanonska militantna skupina Hezbollah u petak rekla da prelazi u novu i eskalirajuću fazu u svom ratu protiv Izraela nakon ubistva čelnika Hamasa Yahya Sinwara.

Geopolitički rizici, poput razvoja na Bliskom istoku, nastavit će poticati strahove od poremećaja u opskrbi i dovesti do kratkoročnih skokova cijena nafte, rekla je Priyanka Sachdeva, viša tržišna analitičarka u Phillip Novoj.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba