značajan pad

Zašto su cijene nafte pale za 10 dolara u samo mjesec dana?

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Tokom prošlog mjeseca, cijena nafte tipa West Texas Intermediate (WTI) je pala sa oko 85,00 dolara na ispod 75,00 dolara po barelu. Zabrinutost zbog slabije potražnje iz Kine je neko vrijeme negativno utjecala na cijene nafte, a sada su strahovi od recesije u SAD-u pomogli dodatnom smanjenju cijena.

Najnoviji pokretač je negativno raspoloženje koje prožima tržište dionica, koje je proširilo svoj doseg na robu. Ovu povećanu volatilnost podstakli su trgovci koji su reagovali na strah od potencijalne recesije u SAD-u, podstaknuti slabijim podacima o radnim mjestima od prošlog petka nego što se očekivalo.

Kao rezultat toga, nafta, koja je vrlo osjetljiva na ekonomske cikluse, doživjela je značajan pad posljednjih sedmica. Trenutni pad započeo je mekšim američkim podacima, uključujući slabije od očekivanog očitavanje junskog CPI-ja (indeks potrošačkih cijena) objavljeno početkom jula.

“Američka sirova nafta (WTI) se u ponedjeljak povukla na najniži nivo u 6 mjeseci jer je na tržištima zavladao strah, a japanski Nikkei je doživio najgori učinak u posljednjih 40 godina,” primjećuje Daniela Sabin Hathorn, viši tržišni analitičar u Capital.com-u.

Kratkoročna projekcija za naftu ostaje na donjoj strani, uz očekivanu daljnju slabost. Strah od recesije u SAD umanjio je očekivanja buduće potražnje, podstičući apetit za prodaju među trgovcimam prenosi Investitor me. Dok tekući geopolitički rizici na Bliskom istoku predstavljaju bikovski pokretač cijena nafte, zabrinutost potražnje trenutno nadmašuje mogućnost poremećaja u snabdijevanju.

Na tehničkom planu, WTI se suočava sa stalnim pritiskom. Hathorn ističe da je “cijena čvrsto postavljena ispod svojih ključnih pokretnih prosjeka, koji sada pružaju određeni otpor na vrhu ako dođe do preokreta.”

Pogled unaprijed
Gledajući unaprijed, nedostatak utjecajnih ekonomskih događaja u kalendaru sugeriše da će raspoloženje vjerovatno pokretati zamah tržišta.

Hathorn ističe da bi “dalji komentari centralnih bankara mogli pokrenuti dio zamaha, posebno ako se ove sedmice bude još više pričalo o smanjenju kamata, čak i ako se to čini vrlo malo vjerovatnim”.

Jedan kritični faktor koji treba pratiti u narednim sedmicama je odgovor OPEC+. Grupa je planirala da počne da povećava proizvodnju u oktobru, ali je prošle sedmice nagovijestila da bi ova odluka “mogla biti pauzirana ili poništena, u zavisnosti od preovlađujućih tržišnih uslova”.

„Možda je slučaj da nedavni pad cijena neće dozvoliti grupi zemalja-izvoznica da ponovo uvede veću proizvodnju jer bi mogla još više podići cijene. Ako bismo odluku o povećanju proizvodnje vratili na kasniji datum, mogli bismo vidjeti predah cijena nafte”, smatra Hathorn.

Ukratko, dok su neposredne perspektive za naftu i dalje slabe zbog straha od recesije i blažih američkih ekonomskih podataka, potencijalne akcije OPEC+ i geopolitički rizici i dalje bi mogli igrati ključnu ulogu u oblikovanju dinamike tržišta u bliskoj budućnosti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba