Novosti

Administrativno vijeće CIGRE usvojilo Strateški plan razvoja do 2030. godine

Autor: Energetika.ba
cigre

Posjetom reverzibilnoj hidroelektrani „Čapljina“ članovi  Administrativnog vijeća Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) Pariz okončali su 141. zasjedanje tokom kojeg su u Sarajevu donesene važne odluke kao i Strateški plan razvoja do 2030. godine.

Kako bi se ispunili zahtjevi energetske tranzicije, istaknuto je tokom zasjedanja, potrebno je postojeće teme CIGRE proširiti novim kao što su: vodonik, skladištenje energije, solarne i vjetroelektrane, mreže i fleksibilnost, učešće potrošača, prosjumera i električnih vozila, održivost i klima, integracija sistema, digitalizacija...

Neki studijski komiteti će se morati prilagoditi novima zahtjevima da bi očuvali CIGRE vrijednosti, kao što su nepristranost, pristupačnost, transparentnost, napredak, saradnja, integritet i prilagodljivost. U tom pogledu dosadašnji studijski komitet A1-Rotacione električne mašine će promijeniti ime u  Proizvodnja energije i elektromehanička konverzija energije, zatim studijski komitet C3-Sistem i okolina u  Održivost elektroenergetskih sistema i okolinski uticaj, dok će studijski komite D2-Informacioni sistemi i telekomunikacije promijeniti naziv  u Informacion sitemi, telekomunikacije i sajber sigurnost. Time će CIGRE postati globalni forum za razvoj i otvorenu razmjenu znanja, informacija i stručnosti u eneregtici, što je i tehnički i praktično primjenjivo na buduće elektroeneregtske sisteme.

- Imali smo odličnu radnu atmosferu. Domaćini su izvanredno organizovali taj skup, a Sarajevo je na nas ostavilo impresivan utisak - izjavio je Michel Augonnet, predsjednik Međunarodne CIGRE sa sjedištem u Parizu.

U radu sjednice učestvovalo je pedesetak stručnjaka iz oblasti elektroinženjerske struke - menadžera u elektroeneretskim kompanijama, profesora univerziteta i istraživača iz cijelog svijeta.

- Mi smo se 2019. godine ponudili da budemo domaćini tom značajnom skupu i Vijeće je to prihvatilo. Proteklih dana ponovo smo dokazali da naša struka ima ugled u zemlji i inostranstvu – rekao je Feni Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Značaj proteklog zasjedanja održanog u glavnom gradu BiH ogleda se u činjenici da su sva dosadašnja održana u poznatim svjetskim metropolama, glavnim gradovima Francuske, Brazila, Kanade, Indije, SAD, Južne Afrike, Njemačke, Malezije, Rusije.

(Energetika.ba / FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba