Novosti

Američke mreže suočavaju se sa sve većim rizicima kako proizvođači odlaze u penziju, a potražnja raste

Autor: Energetika.ba

Američke energetske mreže suočit će se s većom ranjivošću nego što se mislilo u narednim godinama kako se vršna potražnja povećava i stari generatori odlaze u mirovinu, objavila je Sjevernoamerička korporacija za električnu pouzdanost (NERC) u webcastu u srijedu.

Grupa je oslikala tmurnu sliku za neka tržišta električne energije u SAD-u, budući da široka elektrifikacija podstiče potražnju za rastom bržim tempom od povećanja novih proizvodnih kapaciteta i kako se stara postrojenja povlače. Ta tržišta bi se zbog toga mogla suočiti s nedostatkom kapaciteta, rekao je NERC.

- Novi ekološki propisi i poticaji vjerovatno će dovesti do čak i većeg nivoa penzionisanja od onoga što smo računali, rekao je Mark Olson, menadžer za procjenu pouzdanosti NERC-a.

U narednih 10 godina ugroženo je više područja nego što je ranije prijavljeno, dodao je Olson.

Posvećenost Bidenove administracije da pređe na proizvodnju električne energije bez ugljenika do 2035. godine potaknula je elektrifikaciju transporta, grijanja i drugih sektora i ubrzala povlačenje generatora na fosilna goriva.

Predviđa se da će proizvodni kapacitet umjereno rasti u narednih 10 godina kako se stari uređaji povuku, pokazuje NERC-ova Dugoročna procjena pouzdanosti za 2023. godinu.

Međutim, očekuje se da će se vršna potražnja za električnom energijom tokom ljetnih i zimskih mjeseci ubrzati u mnogim područjima, potaknuta elektrifikacijom i usvajanjem električnih vozila i podatkovnih centara.

Energetska tržišta kojima upravljaju mrežni operateri Midcontinent ISO i SERC Reliability Corp, koja se zajedno prostiru u 18 država srednjeg zapada i juga i dijelovima Kanade, izložena su velikom riziku od nedostatka kapaciteta u narednim godinama, saopćio je NERC.

Predviđa se da će druge regije, uključujući New York, New England, Teksas i Kaliforniju, imati problema s pouzdanošću tokom perioda dugotrajnih niskih i toplih temperatura ili kada su vjetrovi i solarni učinci niski, dodaje se.

Povećanje potražnje za energijom zbog rudarenja kriptovaluta, centara podataka, topionica i proizvodnje također može predstavljati probleme s pouzdanošću u narednim godinama, navodi NERC.

Tekući problemi u lancu snabdijevanja s transformatorima i drugim kritičnim komponentama mreže i nedovoljan kapacitet generatora crnog pokretanja, koji pomažu ponovnom pokretanju električne mreže nakon kolapsa, pojavljuju se problemi koji mogu ugroziti pouzdanost sistema u budućnosti.

Sistemi prijenosa mogu pomoći u ublažavanju problema s napajanjem, ali kašnjenja u planiranju i dalje guše širenje novih projekata.

- NERC-ova najnovija procjena daje još jednu mračnu sliku energetske budućnosti naše nacije jer potražnja za električnom energijom raste, a ponuda uvijek dostupne proizvodnje opada, rekao je Jim Matheson, izvršni direktor Nacionalne asocijacije ruralnih električnih zadruga, u izjavi.

(Energetika.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba